Orbánék fű alatt újabb 45 milliárd forintnyi (magyar) közpénzt küldtek a boszniai szerb kormánynak

Megosztás

Továbbra is értjük, a brüsszeli szankciók miatt nincs pénz sem pedagógus-bérelemelésre, sem más fontos fejlesztésekre hazánkban. De azért akadt valahol potom 45 milliárd, amit a boszniai szerb kormánynak küldhettünk. Igen, magyarországi közpénz.

A választások előtti, hitelből történő nagy osztogatás nemcsak Magyarországon okozott gondot, hanem a boszniai szerb entitásnál is. Milorad Dodikék kormányát azonban váratlan helyről mentették meg: magyar közpénzből. A magyar kormány durván 45 milliárd forintnyi euróval segítette ki az uniós támogatásoktól már elzárt, önálló hadseregre vágyó boszniai szerb vezetést.

A magyar adófizetők újabb 110 millió euróval támogatják meg Bosznia egyik felét, a boszniai Szerb Köztársaságot (Republika Srpska – RS). A forintban nagyjából 45 milliárdos gyorssegélyt nem verték nagy dobra Magyaroroszágon, de Boszniában kiderültek a részletek.

Szokatlanabb módon az Eximbankon keresztül küldi a támogatást a magyar kormány, egy kiugróan olcsó hitel formájában. A 110 millió euró visszafizetése tíz év alatt történik majd, egy év türelmi idővel és évi ötszázalékos kamattal.

Eközben október elején választások voltak a Szerb Köztársaságban. A helyi elnökválasztást szűk többséggel végül újra Milorad Dodik nyerte. A választások előtt azonban hitelből nagyon kiköltekezett Dodikék kormánya, többek között jelentős nyugdíj- és közalkalmazottibér-emelésekkel.

A capital.ba helyi gazdasági portál szerint a boszniai Szerb Köztársaságnak 1,15 milliárd konvertibilis márka (nagyjából 240 milliárd forint) jövőre lejáró kötvényadóssága van, és egyértelmű, hogy új hitel nélkül csődbe ment volna az entitás, nem tudták volna teljesen kifizetni.

A magyar támogatások lassan elérik a százmilliárd forintos nagyságrendet

Idén ez már a második, helyi szinten nagyon jelentősnek számító magyar állami tőkeinjekció. Az idei őszi helyi választások előtt százmillió eurós (negyvenmilliárd forintos), hivatalosan gazdaságfejlesztési, vissza nem térítendő támogatást kapott Magyarországtól a helyi kormány.

A magyar közpénzes támogatásokból elvileg 28 millió eurót megpályáztattak vállalkozók között, kifejezetten magas korrupciós kockázatok mellett. További részleteket a szabadeuropa.hu cikkében olvashat.

Kapcsolódó cikkek