Még mindig csak az igényelt mennyiség negyedét, de végre újra kapnak üzemanyagot a kiskutak a Moltól

Megosztás

Az országos ellátási problémák akkor kezdtek igazán súlyosbodni, amikor a Mol egyszer csak bejelentette, hogy “az ellátás biztonsága érdekében” semmilyen mennyiséget nem szállít már a kisebb, független kutaknak. Most végre újra kaphatnak.

Ismét szállít a Mol a kiskutaknak, egyelőre az igényelt mennyiség negyedét, írja a Világgazdaság. A kis hazai kutak egy héttel ezelőtt még ellátatlanul álltak, most újra elkezdték működésüket a piacon.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta, a Mol a hét elején kezdte újra a szállítást. A hétfőn indult szállításról a Mol pénteken tájékoztatta az érintetteket. Egri reményei szerint január közepére visszaállhat a kiskutak korábbi üzletmenete.

Egri hozzátette, a kiskutakon nincs már mennyiségi korlátozás, illetve az árverseny visszatérésével (a gázársapka december 6-i megszüntetésével) ismét él az olcsóbban forgalmazó kiskutak árelőnye. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára hozzátette, ezeknek a kutaknak eddig is az importőrök, nem pedig a Mol volt az elsődleges beszállítója. A nagy kutakon egyelőre marad a mennyiségi korlátozás, de Grád reméli, hogy a MÁSZ-tagoknál is megszűnik hamarosan a felső korlát.

A benzinre és a dízelre rakott állami ársapka korábban nemcsak benzinhiányhoz vezetett Magyarországon, de a kiskutak kénytelenek voltak a gazdasági teher miatt pár liter benzinben korlátozni az általuk egyszerre kiadható üzemanyag-mennyiséget. „Eljött a nap, amikor a Mol mindenféle nevetséges és mondvacsinált ürüggyel meglépte a létező legaljasabb húzást, és nem szolgálja ki a kis családi, vidéki benzinkutakat, többek között bennünket sem” – mondta a Telexnek korábban az egyik kiskút üzemeltetője. Ez állhat végre lassacskán helyre.

Kapcsolódó cikkek