Így kell ezt: a lélegeztetőgép-beszerzés legnagyobb hazai nyertes cégét teljesen eltüntetik

Megosztás

A magyar jogrendszert kihasználva ez matt néhány lépésben. Jogutód nélkül fog megszűnni a cég, aztán később már mindenki vizsgálhat, amit csak akar.

A maga nemében csodálatos történetet írt meg az mfor.hu arról, hogy teljesen eltüntetik a kormány lélegeztetőgép-beszerzésén kaszáló céget.

Az eltüntetés fontosabb lépései:

  • Noha több társaság volt a külügyi tárca partnere a beszerzésben, mégis a legnagyobb figyelmet a tisztán magyar tulajdonú cég kapta, a Fourcardinal Kft., amely közel 17 milliárd forintot kapott a magyar államtól. Korábban ez a cég működtette az egyiptomi kereskedőházat és közel állt Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához.
  • 2020. április 20-án aztán két ügyvéd, Veréb Balázs és Vámosi-Nagy Zsolt létrehozta az SRF Silk Road Fund Holding Zrt.-t és még ugyanezen a napon a Fourcardinal taggyűlése úgy döntött, hogy ez a még csak alapítás alatt álló zrt. 10 százalékos tulajdonrészt vásárolhat a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-ben, a profit pedig nem a kft. főtulajdonosáé lesz, hanem 7/8-ad részben a még bejegyzés alatt álló részvénytársaságé.
  • Még ugyanezen a napon a Külgazdasági és Külügyminisztérium aláírta a Fourcardinal Kft.-vel az ezer darab kínai lélegeztetőgép vásárlásáról szóló 48,1 millió eurós (akkori árfolyamon mintegy 17 milliárd forintos) szerződést.
  • A lélegeztetőgépek beszerzése minden jel szerint sikeresen lezajlott, erre utal legalábbis a Fourcardinal Kft. 2020-as és 2021-es éves beszámolója, a megugró bevételek és a bőséges profit. Ez a cég viszonylag rövid időn belül a végelszámolás áldozatává vált.
  • A cégbíróság már 2022. május 10-én törölte a céget a működők közül.
  • a 2020-as 15,9 milliárdos profitból 15,4 milliárdot, a 2021-es év 2,2 milliárdos nyeresége után pedig – az eredménytartalékot is megcsapolva – 2,8 milliárdot fizettek ki osztalékként.
  • A Silk Road beszámolójából pedig az is kiderült, hogy az idei május végi taggyűlésen úgy határoztak, 8,05 milliárd forintot fizetnek ki osztalékként a tulajdonosoknak a 2021-es év tevékenysége után.
  • A Silk Road Fundot a Fourcardinalhoz hasonlóan eltüntetik a működő cégek sorából a tulajdonosok.
  • 2022. november 16-án a cégbíróságra benyújtott papírok alapján Szeverényi Márk vezérigazgató arról tájékoztatta a hatóságot, hogy a zrt. 100 százalékos tulajdonrésze a vértesszőlősi lakhellyel rendelkező Balázs-Hörömpöli Anett birtokába került.
  • Négy nappal később az új tulajdonos arról határozott, hogy jogutód nélkül végelszámolja a társaságot.

Hónapok kérdése tehát, hogy a kormány lélegeztetőgép-beszerzésének legnagyobb hazai nyertes cégei örökre eltűnjenek a felszínről. A Silk Road Fund Zrt. alig több mint két és fél évet élt, ami alatt több milliárd forinttal gazdagodtak a tulajdonosok

– írta az mfor.hu. Ennyi volt sok milliárd forint eltüntetése.

Kapcsolódó cikkek