Az online sajtó már jó ideje átvette a vezetést, mint fő hírforrás, de hogy állunk a többivel?

Megosztás

Nemcsak az idősebb, de a fiatalabb generáció is tisztában van azzal, hogy a közösségi médiás felületeken találkozhat a legkevésbé teljesen megbízható hírekkel. Az online híroldalak a legnépszerűbbek, de a nyomtatott magazinok ideje sem áldozott még le. Az internetről rengeteg információt szerzünk be.

A Z-generáció az online megjelenő cikkeket tartja a legmegbízhatóbbnak, ezt követik a nyomtatott magazinok, és csak a harmadik helyen vannak a közösségimédia-felületek – írja a Média1.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai főigazgatósága 2022-es tájékoztatása alapján, a 16 és 74 év közötti európai uniós polgárok közül 10-ből közel 9 használta 2021-ben az internetet legalább egy alkalommal 3 hónapon belül.

Ez az egyik legnépszerűbb kulturális tevékenység volt, ideértve többek között az online hírolvasást is. Az internetes böngészők 72 százaléka olvasott online híroldalakat, hírmagazinokat vagy újságokat. Ez 2016-hoz képest 2 százalékpontos emelkedést jelent, tehát az online hírfogyasztás népszerűsége tovább nőtt az EU-ban.

2021-ben a legmagasabb érték Finnországban (93%), Litvániában (92%), Csehországban (92%), Horvátországban (90%), valamint Görögországban (90%) volt a tagországok közül. Ezzel szemben a legalacsonyabb ez az arány Romániában (59%), Németországban (62%), Franciaországban (63%), Olaszországban (64) és Belgiumban (67%) volt.

„Az adott időszakban online híroldalakat a hazai lakosság 87 százaléka olvasott. Ennek fényében elmondható, hogy ilyen téren az élmezőnyben van Magyarország”

– mondta el Károly Róbert pr-szakértő, marketingtanácsadó, a Károly Róbert PR & Marketing alapítója.

Az adatok tükrében joggal merülhet fel a kérdés sokakban, hogy a digitális híroldalak mellett, milyen szerepet tölthetnek be napjainkban a nyomtatott kiadványok. Mint azt a Magyar Public Relations Szövetség PR Trendriport 2021 című kiadványából is megtudható, bár szerepe nem olyan, mint régen, jelentősége napjainkban is meghatározó.

A hagyományos média jelentősége továbbra is magas

Egy döntő többségében magyar válaszadók segítségével végzett kutatásból kiderült, hogy a legtöbb időt a közösségimédia-felületeken töltjük. Ennek ellenére nem biztos, hogy ez a leghitelesebb, ha tájékozódásról van szó. Információforrás tekintetében a Z-generáció például a legmegbízhatóbbnak az online megjelenő cikkeket tartja, ezt követik a nyomtatott magazinok, és csak a harmadik helyen vannak a közösségimédia-felületek.

A megkérdezettek 70 százaléka vásárolna könyvet, valamint 20 százalékuk nyomtatott magazint. Mindemellett mindössze 17 százalék azoknak az aránya, akik csak online szeretnek informálódni.

„Ha hiteles információforrásról van szó, még az olyan fiatal generáció képviselői is mint a Z, előnyben részesítik pillanatnyilag az online megjelenő cikkeket és a nyomtatott magazinokat a közösségimédia-felületekkel szemben. Ebből is látszik a hagyományos média jelentősége”

– hangsúlyozta a szakértő. További részletek a Media1.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek