Rendkívül rangos díjat nyert el egy miskolci professzor

Megosztás

A Gábor Dénes-díjak átadásakor életműdíjat kapott Roósz András kohómérnök, a Miskolci Egyetem professzor emeritusa, a hazai fémes anyagtudományi kutatás és fejlesztés területén elért kiemelkedő eredményeiért.

A technológiai innováció, valamint a műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményeket elismerő Gábor Dénes-díjakat hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), Kövér László az Országgyűlés elnöke, Freund Tamás az MTA elnöke, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Farkas Sándor parlamenti államtitkár, Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora, valamint a Novofer Alapítvány képviselői adták át az MTA dísztermében – írja a Minap.hu.  
   
A Novofer Alapítvány által alapított, immáron 34. alkalommal átadott Gábor Dénes-díjban és életműdíjban 2022-ben kilenc tudós, kutató és feltaláló részesült. Az elismerést napjainkig több mint kétszázhatvan szakember vehette át.
Tudomásunk szerint, a kiemelkedő díjjal Roósz András professzorral együtt, eddig mindössze három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei embert ismertek el. A professzor emerituson kívül F. Kovács Lászlót a BorsodChem akkori vezérigazgatóját és Prof. Dr. Tóth Lászlót, a Miskolci Egyetem egykori professzorát. 

Gábor Dénes-díjban részesült még:

Bertényi Balázs villamosmérnök, a Nokia Solutions and Network Kft. 6G kutatási programjának globális szabványosítási törekvéseinek vezetője

Kovács Levente villamosmérnök, az Óbudai Egyetem egyetemi tanára

Pauk János agrármérnök, az MTA doktora, a szegedi Gabonakutató Kft. munkatársa

Szigeti Krisztián fizikus, biofizikus, a Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa és a Kinepict Health Kft. ügyvezető igazgatója

Toldy Andrea vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára.

Külhoni Gábor Dénes-díjban részesült Tigyi Gábor kutatóorvos, a Tennessee Élettani Hariett Van Vleet Alapítvány Professzora a rákterápiában elért eredményeiért és a sugárbetegek életmentő kezelésére alkalmas gyógyszer kidolgozásáért.

A Gábor Dénes tudományos diákköri ösztöndíjakat idén Kozák Áron, a BME gépészmérnök és Sóki András, az egyetem villamosmérnök hallgatója kapták.

Kapcsolódó cikkek