Szép csendben megszüntették a nyomozást Farkas Flórián botrányos roma felzárkóztatási programjának ügyében

Megosztás

Maga a minisztérium is elismerte, hogy történtek szabálytalanságok az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába programjának ügyében, most fű alatt mégis már azt olvashatjuk, hogy nincs itt semmi látnivaló. Kimosták Farkast és társait a költségvetési csalási ügyből.

A NAV azt közölte, hogy az ügyben nincs nyilvánosságra hozható információ, viszont a nyomozóhatóságot felügyelő Fővárosi Főügyészség elárulta, hogy a nyomozás megszűnt. A határozat ellen panasz egyelőre nem érkezett az ügyészségre.

A Farkas Flórián volt fideszes országgyűlési képviselő nevével összeforrt roma felzárkóztatási program miatt még 2015-ben, Hadházy Ákos feljelentése nyomán indult eljárás költségvetési csalás gyanúja miatt. Az ORÖ-nek elsősorban európai uniós forrásból kellett volna létrehoznia egy országos munkaerő-közvetítő irodahálózatot, amely folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak.

Azonban az ORÖ autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott pénzt, működő irodahálózat sosem jött létre. Az eredetileg ötmilliárd forintos, később 1,6 milliárdos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott. Bár az érintett időszakban Farkas Flórián volt az ORÖ elnöke, ő nem volt a gyanúsítottak között.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2016-ban elismerte, hogy visszaélések történtek a projektben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az ORÖ-vel, és kötelezték a szervezetet a támogatás visszafizetésére. Ebből később 1,3 milliárd forintot átvállalt a kormány, így csak 300 millió forintot kellett visszafizetniük. (via Telex)

Kapcsolódó cikkek