Az MTVA-nál tüntettek a diákok, hogy megszólalhassanak a közmédiában

Megosztás

Péntek este fél 6 után kezdett gyülekezni a tömeg a szakadó esőben a Flórián térnél a hvg.hu helyszíni tudósítója szerint azért, hogy az MTVA-hoz vonuljanak. A szervezők fáklyákat osztottak, “Nincs tanár, nincs jövő!” és “Szabad ország, szabad oktatás” skandálásokkal foglalták el magukat a tüntetők az indulás előtt. A menet 5 perccel hat óra után indult útnak, és nagyjából egy órán át vonulak, folyamatosan skandálva a már megszokott szolgenjeiket.

Mire célbaértek, ezer fős felettire duzzadt a tömeg.

„Magyarország emberszámba se veszi a tanárokat és a diákokat!” – mondta az első felszólaló diák a tévészékház előtt felállított színpadon, és a kormány „embertelen és kirekesztő oktatáspolitikáját” kárhoztatta. Arról is beszélt, hogy szerinte MTVA székháza annak a szimbóluma, hogy a hatalom el akarja hallgattatni a tüntetőket, de ők nem tüntetnek.

Egy másik szónok arról beszélt, hogy azért akarnak bejutni a köztévébe, hogy elmondhassák, milyen borzasztóan rossz helyzetben van az oktatás. Erre a tömeg “Engedj be, engedj be!” skandálásba kezdett. A köztévével szembeni ellenérzéseiket egy performansza is bemutaták a színpadon: egy régi tévének előbb kalapáccsal esetk neki, majd ledobták az emelvényről.

A következő programpont egy egyperces néma csend volt, amivel a november 18-ai, Clark Ádám téri mgmozdulásukra visszautalva ismét azt szimbolizálták, hogy a közmédia “némán, gyáván hallgat” a diákok tüntetéseiről. A csendet a színdadra felvonult szervezők azzal törték meg, hogy felcsendült a tiltakozások himnusza, a „Mi vagyunk a Grund!”.

Miután a tömeg közösen elénekelte a himnuszt, 7 perccel fél 8 után hivatalosan is bejelentették az esemény végét. A demonstrációt az Egységes Diákfront szervezte, amely korábban többször felszólította a köztévét arra, hogy számoljon be a diákoknak az elmúlt időszakban zajló, sorozatos kiállásairól és biztosítsanak megszólalási lehetőséget nekik.

Forrás: HVG.hu; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek