Modern napelemekkel a szebb jövőért

Megosztás

A napelemek hihetetlen technológiai fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évek során. Míg korábban a polykristályos napelemek is jelen voltak a piacon, ma már a monokristályos darabok szinte egyeduralkodóvá váltak. A fejlesztések miatt a hatékonyság és a teljesítmény folyamatosan nő, amivel a panelek felépítése is folyamatosan változik. 

Standard és osztott cellás és zsindelyes panelek közti különbségek

A panelek felépítése határozza meg azt, hogy az egyes árnyékhatásokra hogyan reagál a rendszer. A Wagner Solar Hungária napelemei között is több típussal találhatjuk szembe magunkat. A standard napelemek esetében 60 db nyolcszögletű cellát számolhatunk meg, amelyek 3 részre osztva helyezkednek el. Ezek a részek egymástól függetlenül termelnek, viszont ha mindhármat érinti az árnyékhatás, legyen az csak egy keskeny alsó részen, a teljes panel termelése leáll.

Az osztott cellás napelem esetén 3×2 sztringbe kötve helyezkednek el a cellák a modulon, így összesen 6 részt különíthetünk el. Ha az előbbi példát követve, az alsó részen egy keskeny árnyék vonul át, a felső cellamező gondtalanul képes tovább működni, tehát 3 mező aktív marad. Ahhoz, hogy a teljes panel leálljon, a felső sor egy része elől is el kell takarni a napot.

A zsindely technológia lényege pedig, hogy a kisebb vágott celladarabokat soronként kötik egy-egy sztringbe, így ha az alsó sort kitakarjuk, csupán néhány cella esik ki a termelésből. Ennek a technológiának az élenjárója a Hyundai, aki 25 év termék garanciát ad termékeire. 

Ejtsünk szót a napelemek hasznáról is

Egy napelemes rendszer a megfelelő méretezés esetén képes ellátni az adott ingatlan teljes energiaszükségletét, pláne akkor, ha a rendszer részét képezi az úgynevezett akkumulátor pakk. Ilyenkor az otthonunk elektromos berendezéseinek működtetése teljes egészében napenergiából valósulhat meg, kezdve az olyan kisfogyasztóktól, mint a háztartási kisgépek egészen a nagyobb fogyasztású elektromos sütőig vagy szárítógépig. Sőt, ha tovább megyünk, akkor akár az elektromos autó töltése is megoldható általa, és nem kell a hálózatról méregdrágán vásárolt elektromos árammal működtetni a járművet.

A panelek számával, teljesítményével és típusával kapcsolatban érdemes szakértőkhöz fordulni.

Óvjuk a környezetünket!

Mára már szinte alapkövetelménnyé vált, hogy mindenki a lehetőségeihez mérten a lehető legjobban óvja a környezetét. Nem elegendő, ha csupán a szelektív hulladékgyűjtésre figyelünk oda, az is lényeges, hogy olyan beruházások mellett döntsük, amelyek hosszú távon a bolygó érdekeit szolgálják. A napelemek a nap energiájából képesek elektromos energiát előállítani, így csökkenteni tudjuk az atomenergiából származó áram felhasználását, és ezzel együtt az elektromos járművek töltése is egyszerűbbé válik. Felcsillanhat a remény, hogy idővel kikerülnek a közlekedésből a benzinnel és gázolajjal működő autók és ezáltal nemcsak a fosszilis energiahordozók kitermelése mérséklődik, de a levegőszennyezés is csökkenhet.

Kapcsolódó cikkek