A LED izzók típusai, és minden, amit tudni kell róluk

Megosztás

Napjainkban egyre több háztartásban használnak LED izzókat, hiszen a hagyományos égők nemcsak a divatból mentek ki, de sokat is fogyasztanak. Az áramszámla manapság amúgy is kardinális kérdés, így végre nem kell azon aggódni, hogy égve marad a villany. 

A fényforrásoknak azonban igen sok fajtája van, hiszen bőven van erősebb és gyengébb változat, így nem mindegy, hogy melyik helyiségbe melyik kerül. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy melyiket mikor érdemes választani. 

Napjaink égői

A kereslet a klasszikus égők iránt egyre alábbhagy, hiszen a helyüket átvették a környezetbarátabb és energiatakarékosabb, Elektrikstore.hu oldalán kapható LED-es fényforrások. Ezek a fajták többféle erősséggel rendelkeznek, így nem annyira egyszerű eligazodni közöttük. A dobozon általában van egy lumen és egy watt szám, így sokak számára nehézséget okoz megtalálni a megfelelő darabot. 

A többség megszokta az olcsó égőket, egy LED-es izzó bár drágább, hosszabb távon azonban sokkal jobban megéri a használata. Egyszer kell rá pénzt költeni, alig fogyaszt áramot, ráadásul nagyon sokáig bírja, így nem szükséges félévente újat venni. A hagyományos égők vagy eltörtek vagy idő előtt kiégtek, ezáltal rendszeres kiadásnak számított újakat vásárolni. A korszerű megoldással ennek vége, hiszen a LED-ek akár évtizedekig életképesek maradnak. 

Mit jelölnek a számok?

A dobozon rengeteg szám és betű található, így nehéz eldönteni, hogy mit jelöl a “W”, és mit jelent a lumen. Előbbi a watt, amivel mindenki tisztában van, ha más nem, fizikaóráról ismerjük. Ez jelöli a felhasznált energia mennyiségét, ez után kell fizetni az áramszámlát. Egy 60 wattos égő négyszer annyit fogyaszt, mint egy 15 wattos kivitel. 

A lumen esetében azonban fényerőről beszélhetünk, ebből derül ki, hogy az égő mennyire erős fénnyel rendelkezik. Minél magasabb ez az érték, annál jobban járunk vele. Persze a hálószobába, az éjjeliszekrényre ne a legerősebb kerüljön, de a mennyezeti lámpába nem árt egy magas lumenszámmal ellátott eszköz! A hagyományos égőkkel ellentétben itt tehát nem a wattot kell nézni, hanem a lument. 

A LED-es izzók típusai

Amikor izzót veszünk, akkor tökéletes megoldás lehet egy 8,5 W-os, 806 lumenes darab, amely tökéletes megoldás – mindegy, hogy a lakás melyik pontján van szükség izzóra. Nincsen erős fénye, viszont tökéletesen bevilágítja a teret. Egy ilyen darab akár 9000 órát is kibír, így biztosan nem lesz szükség cserére még két év múlva sem. Persze léteznek 1000 feletti lumenszámmal rendelkező égők is, amik viszont nagyobb nappalikban és előszobákban festenek jól. 

Akadnak viszont stílusos változatok is, hiszen a gyártók már olyan villanykörtéket készítenek, amik külsőleg jól festenek. Bátran kerülhetnek olyan otthonokba, ahol a retro stílus uralkodik, de tulajdonképpen mindenhol remekül mutatnak. Viszont itt sem feltétlenül a watt számát kell figyelembe venni, hiszen ebből nem derül ki, hogy mennyire erős az izzó fénye.

Kapcsolódó cikkek