Csaptelepekről egyszerűen és röviden

Megosztás

Egy jó csaptelep a háztartás egyik legtovább szolgáló eszköze, hiszen egy minőségi darab akár 10-15 évig szolgálhatja a kényelmünket. Gondos bánásmóddal és a megfelelő tisztítószerek használatával még a szépségében sem teszünk kárt. A gyártók nagy része 5 éves garanciát vállal a termékeire, de akadnak cégek, akik ennél is tovább mennek. 

Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a csapokat, amelyek megfelelőek lehetnek az otthonunkba. 

Kifogástalan csaptelepek

A vízcsap a mindennapi életünk néma, észrevétlen, illetve nélkülözhetetlen részét képezi, hiszen naponta több alkalommal megfordulunk a konyhában vagy a fürdőszobában. A Mozaikkerámia csaptelepei között bőven akad olyan típus, amely hosszú évekig hű társ lehet a mindennapokban. Fontos azonban, hogy mindenképpen olyan társat keressünk, aminek az ápolása nem igényel túl sok időt, az élettartama pedig elég hosszú ahhoz, hogy ne kelljen pár évente lecserélni. 

A csaptelep a vízellátó rendszer szerves részét képezi. Ahhoz, hogy a háztartás vízellátó rendszere kifogástalanul működjön, egészséges vízre és megfelelő csapra van szükség. Ide tartozik a hideg és a meleg oldali azonos nyomás, valamint az igényeknek megfelelő melegvíz-mennyiség. Ehhez azonban jól méretezett csőhálózatra van szükség, nem utolsósorban olyan csaptelepekre, amelyek jól passzolnak az adott helyiségbe. 

A csaptelepek legfontosabb jellemzője

A berendezés esetén a legfontosabb mindenképpen a vízátbocsátás. Már jó ideje uniós szabvány szerint készülnek, tehát a 3 bar nyomáson kifolyó víz térfogatárama alapján betűvel jelölt kifolyási osztályba sorolják őket. Az “A”-ba tartoznak a mosdó-, a bidé-, illetve a mosogatócsapok. Ezek ugyanis percenként 12-15 liter vizet bocsátanak ki. A gyártók azonban felismerték, hogy a mosdók és a bidék esetében csökkenthető, hiszen nem igényelnek annyi vizet. 

Éppen ezért a cégek egy része energia- és víztakarékossági szempontból a csapok 3 bar nyomáson kifolyó víz térfogatáramát 8 literre csökkentették percenként. Újabban pedig ez az érték már csak 5 liter/perc. A modern és igen takarékos csapok kétségkívül kevesebb vizet használnak el, mint a régebbi társaik. 

A kádak és a zuhanyzók esetében már más a helyzet!

A lehűlési veszteség csökkentése érdekében nagy, tehát 20-36 liter/perc átbocsátású csapot válasszunk otthonra, hiszen ezzel gyorsan tölthető meg a kád. Ezek többsége BB osztályba tartozik.

Más kérdés, hogy milyen csaptelep passzol a zuhanyzóba. Ha wellness célból használnánk, akkor nyugodtan dönthetünk úgy, hogy a hatalmas kézi- és fejzuhanyokból választunk. Ezek 4-5 perc alatt megtöltenek egy kádat is. Amennyiben viszont tényleges zuhanyzásról van szó, akkor ez tényleg takarékos megoldás a tisztálkodásra, hiszen egy minőségi zuhanyfej 5-9 liter/perc átbocsátással rendelkezik. Persze mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyikkel akar esténként megtisztulni.

Kapcsolódó cikkek