A céltudatos és határozott akita inu

Megosztás

A közismert Japán négylábú, az akita inu egy rendkívül hűséges kutyafajta. Lételeme, hogy óvja, és védelmezze gazdáját. Méltóságteljes kutyus, megjelenése büszkeséget és tekintélyt sugároz. A nyugalmat szereti, nem igényel nagyobb társaságot, tökéletesen megelégszik gazdijával. 

A kissé önfejű, de nyugodt vérmérsékletű japán akita

A Grandopet.hu akita inu fajtaleírása alapján bemutatjuk ezt a világszerte ismert kutyafajtát. Ismertetjük jellemét és külső sajátosságait egyaránt. Kitérünk arra is, hogy kinek javasolt a tartása. 

Ez a kutyafajta a nyugalmat szereti. Magának való jellem, aki beéri a tökéletes gazdival. Nem érzi jól magát zsúfolt futtatókon, nagyobb családi összejöveteleken. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy ne igényelne társas kapcsolatot. Remekül megelégszik gazdájával, aki felé végtelenül hűséges és védelmező.

Ideális családi kedvencként is, ez esetben a gyerekekkel is kijön, amennyiben a családhoz tartoznak, elfogadja őket. Az idegeneket és a számára ismeretlen személyeket viszont nem szereti, emiatt látogatók érkezésekor nagyobb figyelmet kell rá fordítani. 

Korábban vadászkutyaként tenyésztették, emiatt különösen szeret a szabadban lenni. Kicsit önfejű, és hajlamos a vadságra, ezért határozott nevelésre, empatikus törődésre van szüksége. A kutyasportok nem az ő világa, értelmetlen feladatokkal nem szívesen tölti idejét. 

Az akita inu jellegzetességei

A japán akita izmos, masszív testfelépítésű, külseje büszkeséget sugároz. Méltóságteljes megjelenése révén azonnal felismerhető. Igazi jellegzetessége széles, redőzött homloka és karakteres, álló fülei, melyek háromszög alakú formát képviselnek. Egy másik legjellemzőbb jegye a visszakanyarodó farok, mely a hátára kunkorodik. 

Sűrű aljszőrzete révén bundája megfelelő védelmet nyújt számára az időjárással szemben. Szőrzete öntisztuló, természetesen ettől függetlenül érdemes átkefélni, főként a vedlés időszakában. A fürdetés csupán indokolt esetben szükséges.

Legtöbbször fakószürke vagy szezámszínű. A standard leírás alapján bármely színvariáció megtalálható, azonban az urachiro-nak meg kell jelennie minden esetben. Az urachiro az arcon, a fangon, az állkapocs alsó felén, a nyakon, a hason, a kutyus farkán és a lábak belső felén látható fehér szőrzet. 

Az amerikai akita esetén megengedett például a fekete maszk, valamint a sötétebb színek is előfordulhatnak. 

Kinek ideális választás? 

Tekintve, hogy önfejű, makacs jellem, gyakorlott gazdit igényel. Kezdőknek kevésbé javasolt a tartása. Az erélyes, ám empatikus nevelés révén viszont egy hűséges, védelmező társ válhat belőle. Kiemelendő, hogy az igazságtalanságot és az értelmetlen szigort nem tűri az akita. 

Nem rendelkezik nagy mozgásigénnyel, a hosszabb séták tökéletesek számára. A magányt nehezen viseli, ezért tartása során érdemes ötvözni a kinti és a benti életmódot, hogy a gazdája mindig elérhető közelségben lehessen. 

Ajánlott mindazoknak, akik egy igazi barátot keresnek, és képesek kellő időt szánni kedvencükre.

Kapcsolódó cikkek