Döbbenet: az államtitkár azt mondja, a válság terheiből a hajléktalanok is vegyék ki részüket, húzódjanak összébb

Megosztás

A Fidesz-KDNP kormány ismét tanújelét adta annak, mennyire szívén viseli a szegények sorsát. A hajléktalanok is tehetnének valamit a válságban, húzódjanak összébb, nem kell nekik annyi négyzetméter – véli az államtitkár.

December elsején, amikor Novák Katalin aláírta és kihirdette a szociális törvény módosítását, a kormány egy másik, szintén a szociális ellátással összefüggő rendeletet is hozott. Megtudhattuk, hogy „a szociális ellátórendszer veszélyhelyzeti működéséről” szóló rendelet szerint a háborús veszélyhelyzetben „a szociális alapszolgáltatás, a szakosított ellátás, a család- és gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek átmeneti otthona, a családok átmeneti otthona, valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak fenntartója” eltérhet a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételektől.

Jámbor András országgyűlési képviselő – némiképp eltérve a szabályoktól – erről a kormányrendeletről is tett fel kérdéseket a parlament Törvényalkotási Bizottságában. Miért gondolja a Belügyminisztérium, hogy mondjuk egy hajléktalanellátó intézményben öt szakember helyett elég csak egy egy éjszakára? – hangzott az egyik kérdés.

A Belügyminisztérium részéről Felkai László közigazgatási államtitkár válaszolt, aki leszögezte, hogy ez vészhelyzetre vonatkozó rendelet, tehát a kormány sem szeretné állandósítani. Arról is beszélt, hogy a rendelet az ellátó intézmények létszámkorlátját is feloldja, hisz „nem tudnak hirtelen új épületeket felhúzni”. Ugyanakkor kiderült, hogy a válság hol tart:

„Mindenkinek kell valami terhet vállalni. A magánháztartásoknak is. A hajléktalanellátók miért ne vállalhatnák azt a terhet, hogy összébb húzódnak és kevesebb négyzetméter jut. Egyszerűen erről van szó” – mondta. (via 444.hu)

Ne a szociális intézményekkel fizettessék meg a válság árát!

Iratkozz fel a hírlevelemre: https://www.jamborandras.hu/hirlevel Kövess a közösségi médiában: Facebook: https://www.facebook.com/jamborandrasoldala Instagram: https://www.instagram.com/jambor.andras.5/?hl=hu

Kapcsolódó cikkek