Ismét tüntetnek a kirúgott tanárokért és a jobb oktatásért

Megosztás

Az előző napokban több mint 800 tanár kezdett polgári engedetlenségbe, szombat délután pedig újra a fővárosban tüntetnek.

A Klebelsberg Központ Bajcsy-Zsilinszky úti épülete elé szervezett tüntetést december 3-án, szombaton 17 órára a Tanítanék, Tanárok a tanárokért csoport, a Pedagógus Egység, az Egységes Diákfront, a noÁr, a PDSZ és a PSZ. Az eseményen a november 30-ai elbocsátások ellen tiltakoznak, amikor 8 tanárt rúgtak ki azonnali hatállyal 3 fővárosi gimnáziumból – írja a HVG.hu. Az előző napokban egyébként 840 pedagógus kezdett polgári engedetlenségbe a történtek miatt.

“A diákok alapjoga sérül ma Magyarországon. Mi valamennyien mindent megtettünk azért, hogy ezt megváltoztassuk. 2022 az akciók éve volt, március óta folyamatosan sztrájkolunk” – mondta Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, az egyik első felszólaló. Azt mondta, úgy tűnik, ez sem elég ahhoz, hogy a kormány megoldásokat és jövőt mutasson, csak annyira képes, hogy fenyegesse a tanárokat és Brüsszelre mutogasson. Az oktatási rendszert szerinte már csak a pedagógusok hivatástudata tartja életben. “A szegénységet választja ma, aki pedagógusnak megy, ezért is választják a fiatalok ezt a pályát” – mondta Szabó Zsuzsanna.

Az ADOM és az EDF diákjai arról beszéltek, hogy várnak mindenkit a virrasztásokra. Egyikük arról beszélt, hogy most már tanár szeretne lenni, visszamenni tanítani az iskolájába, de ahogy az épület most kinéz, addigra le fog omlani. Egy másikuk visszautasítja a szerinte tendenciózus, a Kréta-rendszerbe feltöltött kérdőív üzenetét, mely szerint a diákokat a tanárok viszik ki az utcára, szerinte az oktatásért, saját magukért is tüntetnek. “December 9-ére szervezzetek mindegyikőtök iskolájába ülősztrájkot” – zárta mondandóját. “A hittantanárok bére emelkedett, de könyörgöm, miért fontosabbak ők, mint a többi tanár?” – tette fel a kérdést egy harmadik diák. “Az oktatásirányításban olyan droidok dolgoznak, akiknek rohadtul nem számít semmi, csak hogy hóvégén csörögjön a fizu. Kedves tankerületi vezetők, idén 13 lelkes pedagógustól sikerült elvenni a megélhetésüket. Mi lenne ha félreállnátok és lemondásotokkal korlátoznátok az undorító fenyegetéseket és a kirúgásokat?” – mondta a diák. December 9-ére a Flórián térre hívta a tüntetőket, ahonnan a köztévé Kunigunda utcai épülete elé fognak vonulni.

Kapin Lilla beszél, az Eötvös József Gimnáziumból kirúgott tanár áll a színpadra, aki azt mondja: “Tőlem nem a hivatásomat vették el, hanem a teljes magyar jövőképemet! Miért van az, hogy több száz tudós, diák gyorsabban hagyja el az országot, mint egy süllyedő hajót. Lassan nem az a kérdés, hogy ki fog tanítani, hanem hogy kit fogunk tanítani”.

További részletek a tüntetésről a HVG.hu tudósításában.

(A fotó egy korábbi tüntetésen készült!)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek