Ülősztrájk és polgári engedetlenség országszerte az iskolákban

Megosztás

A szerda esti tüntetés után így tiltakoznak az újabb kirúgott pedagógusok miatt.

Miután szerdán a Belügyminisztérium sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát, szerda este a Belügyminisztérium előtt tiltakoztak diákok, tanárok és szimpatizánsok, december 1-jétől pedig országszerte több iskolában munkabeszüntetést, polgári engedetlenséget és ülősztrájkot hirdettek – írja a 444.hu.

A Vörösmarty Gimnázium tantestülete a szülőknek küldött levelében azt írta, tantestületük 90 százaléka csütörtökön és pénteken nem veszi fel a munkát, „elfogadhatatlannak tartják” Törökné Pethő Erzsébet kollégájuk munkaviszonyának megszüntetését. Az iskolavezetés december 1-jén és 2-án emiatt rendkívüli szünetet rendelt el, mert nem lehet megszervezni a tanítást.

A budapesti Eötvös Gimnázium diákjai csütörtök reggel ülősztrájkkal tiltakoztak, és tapssal köszöntötték minden egyes érkező tanárukat. Az Eötvös egy diákja azt írta a 444.hu-nak, hogy a diákok az iskolában reggel 7:45-től 8:15-ig sorfalat álltak tanárainknak, és a diákság „teljes napos ülősztrájkot rendelt el” az iskolában. Szintén ülősztrájkkal tiltakoztak a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, szolidaritást vállalva a szerdán kirúgott tanárokkal.

Csütörtök reggel az ország egyik legjobb gimnáziuma, a Fazekas Mihály Gimnázium előtt tüntetést tartottak, a demonstráción diákok és tanárok vegyesen vettek részt.

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban pedig – ahonnan hat tanárt rúgtak ki – rendkívüli szünetet rendeltek el december elsejére és másodikára, mert ahogy írták a levélben, ezeken a napokon „a tantestület létszáma (a munkabeszüntetést bejelentő, a hiányzó és elbocsájtott tanárok összlétszáma miatt) nem éri a jogszabályban előírt minimális feladatellátáshoz szükséges szintet”.

A veszprémi iskolák csütörtökön 10 óra 10 perckor „gesztusértékű akcióként” tízperces csenddel fejezték ki szolidaritásukat kirúgott kollégáikkal.

Forrás: 444.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek