Felgyújtotta a nagyszülei házát, mert mégsem neki akarták adni

Megosztás

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa 2022. november 28. napján jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki 2021. október 25-én felgyújtotta nagyszülei perkupai házát.

Az elsőfokon eljáró Kazincbarcikai Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottat a nagyszülei nevelték fel, akik korábban ígéretet tettek neki arra, hogy a perkupai családi ház majd az ő tulajdonába kerül. A férfi életmódja miatt azonban a nagyszülők meggondolták magukat és elhatározták, hogy az ingatlant eladják.

Ebbe a vádlott nem tudott belenyugodni, ezért előbb egy üzenetben fenyegette meg nagyapját, majd két héttel később, 2021. október 25-én este az ingatlanba annak ablakát betörve bement és másfél liter benzint locsolt szét, majd azt meggyújtotta.

Mindezt a szomszédban lakó nagyszülők észlelték, ezért a tüzet rövid időn belül sikerült megfékezni. A vádlott másnap felhívta nagyapját és felszólította, hogy az ingatlan eladásától álljanak el, különben a házat újból felgyújtja, illetve két családtagját is „elintézi”. Kis idővel később újra telefonált és közölte, ha ő nem élvezheti a javakat, akkor más sem fogja.

A terheltet a járásbíróság önbíráskodás bűntettének kísérlete és rongálás bűntette miatt 2 év 6 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A fellebbezések folytán eljáró Miskolci Törvényszék az ítéletet megváltoztatta, a szabadságvesztés büntetés tartamát – a közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására vonatkozó rendelkezés egyidejű mellőzésével – 2 évre enyhítette, melynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette, ennek tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. A törvényszék határozata meghozatalakor nagyobb nyomatékkal vette figyelembe a sértetti megbocsátást, azt, hogy a terhelt családi körülményei rendeződtek, valamint a férfi büntetlen előéletét.

Kapcsolódó cikkek