Póznadíjjal adóztatná az áramszolgáltatókat Polgár városa

Megosztás

A Hajdú-Bihar megyei Polgár póznadíjat vetne ki az áramszolgáltatóra, ebből a pénzből pótolnák ki a közvilágítás számláját, írja a Hvg.hu. Ehhez a közterület használatáról szóló helyi rendeletet kellett módosítani, amit a képviselők a múlt héten egy tartózkodás mellett megszavaztak. A jogszabály törvényességét a kormányhivatalok vizsgálják, vagyis ennek az akadálynak még el kell hárulnia ahhoz, hogy hatályba léphessen.

Tóth József polgármester szerint mivel a kormány az önkormányzatok hatáskörébe tolta a közvilágítást, így ők most élnek ezzel a joggal. Bár morálisan teljesen megalapozottnak tartja a póznadíj ötletét, a rendelet jogszerűségéről nincsenek teljesen meggyőződve.

A kormány november 9-én adott felhatalmazást az önkormányzatoknak, hogy korlátozhatják a közvilágítást. Amikor nyáron bejelentették, hogy a településeknek piaci áron kell beszerezniük majd az áramot, több önkormányzatnál is felmerült, hogy a közvilágításon hogyan tudnának spórolni, de erről beszélt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is az InfoRádiónak: „Elképzelhető, hogy éjfél és hajnali négy között nem lesz közvilágítás egyes kistelepüléseken, ha az érintett önkormányzatok nem kapnak valamilyen kompenzációt a rezsicsökkentés utáni időszakban.”

Forrás: HVG.hu, Telex.hu

Kapcsolódó cikkek