Milliós fizetésekkel Svájcba csábították, majd évekig kizsákmányolták és futtatták a borsodi lányokat

Megosztás

A magyar és a svájci rendőrök egyszerre, egyidőben csaptak le két nőre és két férfira, akiket emberkereskedelemmel vádolnak. A gyanú szerint F. Lajos, és O. Róbert, valamint az utóbbi volt élettára F. Mária, 2016 óta magyar prostituáltakat foglalkoztatott Svájcban, Zürichben – írja a police.hu.

A nők beszervezését a legtöbb esetben a O. Róbert végezte főleg mélyszegénységben élő családfők megkörnyékezésével, ehhez a toborzói feladathoz csatlakozott később F. Lajos. Rábeszélték a nők házas- vagy élettársát, hogy a jobb megélhetés reményében vállalják be a svájci prostitúciós munkát. Ezért cserébe fix egymillió forintos bevételt ígért a nőknek, akik általában két-három hétre utaztak ki Zürichbe.

A beszervezett nők az utat legtöbbször vonattal tették meg, de esetenként kisbusszal vagy repülővel jutottak ki Svájcba, F. Mária vagy bűntársa, a szintén mezőkövesdi P. Nikolett felügyeletével. Megérkezésük után azonnal munkába kellett állniuk, bárokban és hostelek előtti utcaszakaszon, majd az ügyfeleket már a szálláshelyükre mentek, ahol figyelték őket.

Az elkövetők a sértetteknek előre meghatározták, hogy egy nap mennyi pénzt kell megkeresniük, és addig nem mehettek fel a szobájukba, ameddig ezt össze nem gyűjtötték. Ennek következtében az áldozatok nem egyszer napi 14-18 órákat álltak az utcán, hogy a napi 1500 – 2000 svájci frank körül meghatározott összeget megkeressék a rájuk „vigyázó” futtatók számára. Amikor a nők ezt az összeget nem keresték meg, vagy nem követték a kapott utasításokat, esetleg egyéb módon ellenszegültek munkaadóiknak, a beígért fizetésükből történő levonással büntették, vagy veréssel fenyegették meg őket. Volt olyan eset is, amikor tettlegességre is sor került.


A KR NNI Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya már a nyomozás elrendelésekor felvette a kapcsolatot a svájci társhatósággal, a rendelkezésre álló információk egyeztetése végett. A svájci és magyar rendvédelmi hatóságok közötti közvetlen, folyamatos, kifejezetten hatékony és proaktív kétoldalú bűnügyi együttműködés eredményeként, a két ország bűnüldöző és igazságügyi szervei között idén júniusban közös nyomozócsoport jött létre. Az Eurojust és az Europol közreműködésével a svájci és magyar hatóságok közötti kooperáció eredményeként az ügyben idáig már legalább húsz magyar sértettet sikerült beazonosítani.

A svájci és magyar büntetőeljárásban beszerzett bizonyítékok alapján, a közös nyomozócsoport égisze alatt 2022. november 22-ére közös akciónapot szerveztek. Azonos időpontban, koordinált módon párhuzamos rendőri intézkedéseket és nyomozati cselekményeket hajtottak végre Svájcban és hazánkban. A Zürichi Rendőrkapitányság Zürich városában, míg a KR NNI Felderítő Főosztálya Mezőkövesden. Ekkor fogták el mind a négy elkövetőt. O. Róbertet és F. Lajost itthon, míg F. Máriát és P. Nikolettet Svájcban.

O. Róbertet és F. Lajost a KR NNI felderítői gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat a nyomozást felügyelő és a közös nyomozócsoportot irányító Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnél, amelyet a bíróság 2022. november 24-én elrendelt.

Kapcsolódó cikkek