Akár 700-800 forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta

Megosztás

A dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül az Európai Unió, írja a Portfolio a Financial Timesra hivatkozva. A hagyományos dohánytermékek jövedékiadó-terhe látványosan emelkedne, de az új típusú termékek sem úsznák meg az emelést.

A cigarettára kivetett jövedéki adót megdupláznák: húszszálanként 3,6 eurót kellene fizetni a jelenlegi 1,8 euró helyett. A Portfolio számításai szerint egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna itthon.

Az erősebb elektromos cigaretták esetében 40 százalékos, míg a gyengébb elektromos cigaretták (párologtatási technikájú termékek) 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki a kiszivárgott anyag javaslata szerint. A hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnek ki, ami ezer eladott darabonként 91 eurós adókulcsot jelent.

A végső cél, hogy 2040-re dohányzásmentes nemzedék jöjjön létre az Európai Unióban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég közzétett, és az MTI által idézett felmérése szerint az emberiség csaknem 45 százaléka szenved valamilyen szájüregi problémától. Ezek sok esetben megelőzhetőek lennének, ha a kormányok és a hatóságok népszerűsítenék és támogatnák a száj egészségének kedvező táplálkozási és életmódi szokásokat. Ilyenek például a csökkentett cukortartalmú ételek, de akár a kevesebb dohányzás is.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek