Sikertelenül végződtek a bértárgyalások, hétfőn egész nap nem járnak a vonatok Ausztriában

Megosztás

November 28-án senki ne számítson vasúti közlekedésre nyugati szomszédunknál, teljes napos sztrájk lesz helyette. A kimaradás a magyarországi vonatközlekedést is érinti.

Miután az utolsó pillanatban meghiúsultak a bértárgyalások, az osztrák vasúti dolgozók egésznapos munkabeszüntetést tartanak hétfőn, vagyis november 28-án. Ausztria legnagyobb vasúti szakszervezete 400 eurós béremelést akar kiharcolni az ágazat ötvenezer alkalmazottjának.

Reuters azt írja, hogy az ötödik sikeretelen tárgyalási kör utáni “figyelmeztető sztrájk” érinteni fogja az éjszakai járatokat és a nemzetközi járatokat is: Ausztriának közvetlen vasúti összeköttetése van Svájccal, Olaszországgal, Németországgal, Magyarországgal és Csehországgal.

A MÁV pénteki közleményében azt írta, hogy sztrájk esetén az osztrák vasúttársaság, az ÖBB pótlóbuszokat sem szervez.

A MÁV-START magyar-osztrák viszonylatú és azon túlmenő nemzetközi vonatai az eredeti menetrendjük szerint, de csak Hegyeshalom, illetve Szentgotthárd határállomásokig közlekednek és onnan indulnak vissza Budapestre.

Nyomatékosították, hogy a Hegyeshalom állomáson át közlekedő bécsi elővárosi vonatok osztrák területen nem közlekednek, az EuRegio vonatok ezért csak Győr és Hegyeshalom között járnak. A Hegyeshalomból induló bécsi elővárosi vonatok is a teljes útvonalukon kimaradnak a menetrendből.

Kapcsolódó cikkek