Borsodi károsultak számlájáról is milliókat emeltek le

Megosztás

A csalók trükkös módszereket vetnek be és sajnos változatlanul nagyon sokan bedőlnek. Az ünnepi online vásárlás megerősödését is kihasználják a bűnözők, de az internetes csalók módszerei egészen változatosak. Borsodban is rengetegen érintettek.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban egyre több jelzés érkezett úgynevezett online csalással kapcsolatban. A csalók tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz: az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához, a pénz csalárd módon való megszerzése. Mint megtudtuk a megyénkbeli sértettek között van, akit több millió forinttal károsítottak meg. A csalási módok között gyakori a bankbiztonságra hivatkozott csalás, illetve az adás-vételekhez kapcsolódó esetek is. Volt olyan károsult, aki azt észlelte, hogy a befektetési számláján próbálkoztak az elkövetők, és ekkor derült ki, hogy a folyószámláját már leürítették – írja a Boon.hu.

Újult erőre kapott és ismét sok eset van azokból a csalásokból, amikor banki alkalmazottként hívnak fel valakit azzal, hogy gyanús tranzakciókat érzékelt a rendszerük, vagy ilyeneket próbálnak eszközölni a számlájukon és utasításokat adnak, hogy ezeket meg lehessen akadályozni.

– Ezek alapján a károsultak belépnek a saját netbanki felületükre, majd egy úgynevezett AnyDesk alkalmazást töltenek le, amivel hozzáférést adnak az elkövetőknek a bankszámlájukhoz. Akik azt is megoldják, hogy átutalásnál a megerősítő sms-t is leokézza a károsult. Azt mondják ugyanis, hogy az sms kódra azért van szükség, hogy megakadályozzák a számlájukról a pénz leemelését. A sértettek ezt folyamatosan jóváhagyják, és egészen addig csinálják, amíg az összes pénzt le nem ürítik a számláról – tudtuk meg Béresné Buczkó Viktória rendőr százados bűnmegelőzési főelőadótól.

Gyakori az is, hogy bankoknak az online felületét másolják. Sokaknak nincs lementve a banki oldal URL-je, hanem rákeresnek a pénzintézetre, és az első találatra ráklikkelnek, azonban gyakori a hamis oldal, ami szinte a megtévesztésig hasonlít az eredetire és így szerzik meg a banki adatokat. De megszaporodtak a Facebook és a szerver feltörések is.

Ezen kívül a csomagküldő szolgálatnak álcázás és más egyéb módszerek is elterjedtek, mindig azonos a cél, hogy a személyes adatainkat megszerezzék és leüríthessék bankszámlánkat.

Hogy ne váljunk áldozattá

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!
  • Ne menjünk fejjel az enternek, ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
  • Soha, sehol, senkinek ne utaljunk előre pénzt!
  • E-mailben érkező linkre ne kattintsunk!
  • Ellenőrizzük a levél nyelvhelyességét!
  • Ismerjük a bankunk URL címét, mentsük le könyvjelzőbe és onnan nyissuk meg!
  • Csak hivatalos banki oldalon adjuk meg a belépési adatainkat!
  • Adataink megadás előtt gondolkozzunk! A bankok sem e-mailben, sem telefonon nem kérnek arra, hogy lépjünk be a fiókunkba.
  • A csomagszállító cégek nem irányítanak banki oldalra az adataink megadás céljából!

Kapcsolódó cikkek