Gyűjtemény készült az Origo módszereiről – orosz propaganda és álhírek

Megosztás

A Media1 egyik olvasóját annyira feldühítették az Origo Oroszországgal kapcsolatos propagandisztikus, gyakran valótlanságokra épülő cikkei, hogy elkezdte az így közölt „rendkívüli híreket” fényképekkel dokumentálni. 

„Bejelentés: elkezdődött a harmadik világháború” című cikk az origo.hu címlapján 2022. június 8-án.

„Bejelentés: elkezdődött a harmadik világháború” – ezzel a szöveggel került ki egy rendkívüli hír még júniusban az Origo.hu címlapjára. Természetesen ez nem volt igaz, ahogyan az sem, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot – ez a cikk október elején jelent meg a kormánypárti KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) ernyője alatt működő Origo oldalán. Ez esetben valójában annyi történt, hogy az ukrán hadsereg egyre közelebb került az Ukrajnában található Herszon megye központjához, vagyis ahhoz a területhez, amelyet az oroszok foglaltak el Ukrajnában, miután február 24-én megtámadták az országot.

„Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen” című hír az Origo.hu címlapján.

Azonban mint azt az alábbi, Péter nevű Media1-olvasó által készített fotógalériából látni fogjuk, ezek az esetek egyáltalán nem számítanak egyedülállónak az Origónál, ahol mindennaposak a hasonló rendkívüli (ál)hírek.

Közös jellemzőjük, hogy az oroszokat áldozatként mutatják be az egyébként általuk indított háborúban (például ilyen manipulatív és nem ritkán minősítő jelzőket is tartalmazó címadásokkal: „Így provokálják az oroszokat”, „Megvan az eddigi legőrültebb oroszellenes ötlet”). Az ukrán elnök követeléseit és terveit (illetve szinte mindent, ami Zelenszkijhez kapcsolódik) „elképesztőnek” mutatják be az origo.hu munkatársai.

Néhány napja egyébként a 444 megkérdezte Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert arról, mit gondol a kormány arról, ami a 2018-ban egy kormányrendelettel nemzetstratégai jelentőségűvé minősített KESMA / Mediaworks médiabirodalomhoz tartozó Origón folyik, vagyis hogy az orosz propagandát szajkózzák. Gulyás válaszában arról beszélt, hogy a kormánynak nincs köze ehhez.

Kapcsolódó cikkek