Az oroszok ismét belengették, hogy kevesebb gázt szállítanak Európába

Megosztás

A mostani fenyegetőzés alapja, hogy szerintük Ukrajna lenyelt magának 50 millió köbméter földgázt, amit egyébként Moldovának szántak. Ha nincs megoldás, nem szállítanak ennyi gázt Európának.

A jövő héttől csökkentheti az Ukrajnán keresztül zajló gáztranzitforgalmat a Gazprom – írja a Bloomberg.

A lépéssel az orosz állami cég fenyegetőzött, miután azt állították, hogy a Moldovának szánt gázmennyiség egy része Ukrajnában marad. Számításaik szerint eddig 52,5 millió köbméter Moldovának szánt gáz halmozódott fel az országban.

Azt is közölték, hogy ha ez így marad, a Gazprom hétfőn megkezdi az Ukrajna felé irányuló gázszállítások csökkentését. A Gazprom jelenleg napi mintegy 43 millió köbmétert küld Európába Ukrajnán keresztül. Ez az utolsó megmaradt útvonal a nyugat-európai piacokra, amelyen gázt lehet szállítani. A bejelentés hatására a gáz ára egyből elkezdett nőni.

Bloomberg arra hívta fel a cikkében a figyelmet, hogy pont akkor kezdett el fenyegetőzni a szállítás leállításával a Gazprom, amikor a hidegebb időjárás miatt megugrott a gázkeresletet Európában. A kereskedők és a politikai döntéshozók feszülten figyelik az ukrajnai útvonallal kapcsolatos fejleményeket, mivel Moszkva hónapok óta visszafogja az Európába irányuló gázforgalmat. (via Hvg.hu)

Related posts