Két színésznőt is letartóztattak, mert lázadtak az iráni kötelező fejkendőviselés ellen

Megosztás

Két ismert, díjnyertes színésznőt letartóztattak Iránban, amiért nyilvánosan támogatták a Mahsza Amini halála után indult, már több mint 3 hónapja tartó kormányellenes tömeges tüntetéseket – írja a BBC, amit a HVG szemlézett magyarul.

Hengameh Ghaziani és Katayoun Riahi is azzal fejezte ki a szolidaritását a tüntetőkkel, hogy fejkendő nélkül jelent meg a nyilvánosság előtt. Mindkettőjüket vasárnap vették őrizetbe az iráni ügyészség utasítására, és összejátszással, illetve az iráni hatóságok elleni fellépéssel vádolják.

A 22 éves Mahsza Amini szeptember 16-án halt meg az erkölcsrendészet őrizetében, miután letartóztatták, mert állítólag megszegte a nőkre vonatkozó szigorú iráni öltözködési szabályokat. Az azóta tartó tüntetéseknek emberi jogi aktivisták szerint mintegy 400 halálos áldozata van, és 16 800 embert tartóztattak le a biztonsági erők által végrehajtott fellépés során. Egy múlt heti megmozdulásban való részvételért négy embert ítéltek halálra.

A nők öltözködését a jövőben pedig új módszerekkel is ellenőrizné a hatalom: az iráni kormány azt tervezi, hogy arcfelismerő technológiával veszi célba a tömegközlekedési eszközökön utazó, biztonsági kamerák által rögzített nőket.

Kiemelt kép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek