A benyújtás után egy nappal azonnal elfogadják a kormányt átalakító törvényt

Megosztás


A kormány hétfőn, az utolsó novemberi ülés kezdete előtt 2 órával nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely december 1-től megszünteti a Technológiai és Ipari Minisztériumot, és annak egy részéből létrehozza az Energiaügyi Minisztériumot.

Novemberben azonban nem lesz több plenáris ülés, tehát csak felgyorsítva lehet a döntést meghozni úgy, hogy az december 1-én hatályba léphessen. Kivételes eljárást félévente legfeljebb négyszer, egyszerű többséggel lehet elrendelni.

Ez most azt jelenti, hogy módosító indítványokat csak hétfő este 6-ig lehet benyújtani, és ezeket, ha lesznek, a törvényalkotási bizottság azonnal megtárgyalja. Kedden a vita után máris szavazhatnak. Ha pedig a szavazás után a köztársasági elnök rögtön aláírja és kihirdeti a törvényt, akkor nem futnak ki az időből.

Ezután az energiaügyi miniszterjelöltet, Lantos Csabát még meg kell hallgatni az országyűlés gazdasági bizottságában, mert ez a kinevezés feltétele. Mivel december elseje jövő csütörtökön van, még erre is van idő. Lázár Jánosnál nem biztos, hogy szükség van ilyen meghallgatásra, de lehet, mert tárcája bővül a közlekedési területtel.

Kapcsolódó cikkek