A mostani V4-csúcstalálkozóra már várják a magyarokat is

Megosztás

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a visegrádi országok miniszterelnökeinek csütörtöki kassai csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

A program halasztása, lemondása fel sem merült – szögezte le, utalva a visegrádi országok parlamenti elnökeinek szintén erre a hétre tervezett, de elhalasztott találkozójára. Ezen utóbbi azért került le a napirendről, mert a magyar kormány oroszpolitikája miatt a cseh képviselőház és a szenátus elnöke is lemondta a részvételt, csak úgy, mint a lengyel szejm két kamarájának elnöke is. A cseheket aztán Kövér László jól meg is vádolta azzal, hogy a nyilatkozatuk tiszteletlen és igaztalan.

Most viszont többek között Petr Fiala cseh kormányfő is közölte, hogy elutazik a miniszterelnöki V4-csúcsra, mivel elmondása szerint a V4-ek a legmagasabb szinten nem találkoztak az elmúlt hónapokban.

„Azt hiszem, nem titok, hogy Magyarországnak más a megközelítése, mint a másik három V4-országnak. Ugyanakkor – és ez fontos – a párbeszédünk eredményeként Magyarország az uniós tárgyalások eddigi összes kulcsfontosságú döntését támogatta”

– hangsúlyozta a konzervatív cseh miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkek