Leállhatott a Barátság kőolajvezeték, mert óriási bombatámadás érte Ukrajna energetikai rendszerét

Megosztás

Szép fokozatosan nem is marad olyan sok vezeték, amin keresztül az orosz kőolaj Európába érkezhet.

Leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan – írja az MTI az M1-re hivatkozva. Az állami csatorna nem közölte, honnan származnak az információi. Azt közölték, hogy rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz-ukrán határon, de a vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó, így az ellátás egyelőre zavartalan.

Az oroszok nagy erőkkel bombázzák Kijevet és több ukrán nagyvárost is, az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének szóvivője szerint Ukrajna területe fölött 80 rakétát lőttek ki, a rakéták létfontosságú infrastrukturális objektumok ellen irányulnak, de lakóépületeket is eltaláltak.

Arról, hogy Ukrajna energetika infrastruktúráját komoly támadás érte, Szijjártó Péter is beszélt kedden a Facebookon. A magyar külügyminiszter közölte, hogy telefonon beszélt Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel és Bacskai József ungvári főkonzullal is. Tőlük azt a tájékoztatást kapta, hogy a kijevi magyar követség zavartalanul működik, Kárpátalját pedig egyelőre nem érte rakétatámadás. Szijjártó arra ugyanakkor nem beszélt a Barátság kőolajvezetékről.

Az M1 Híradójában viszont elhangzott, hogy fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. Azt is bemondták, hogy a jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak.

A Molnak a köztévé szerint 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani, a 90 nap elegendő lehet ahhoz, hogy a déli szállításokat megszervezzék.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek