Téli kerékpározás a városban

Megosztás

A technikai öltözetek azok számára is fontosak, akik nem versenyszerűen tekerik a pedált, hanem olcsó közlekedés miatt. A hűvösebb őszi-téli időszak egyre inkább elriasztja a bicajozástól az embereket, pedig ma már olyan módszerekkel és anyagokból készítik ezeket, hogy teljes védelmet biztosítanak a hideg, a csapadék és a szél ellen.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat az alapvető darabokat, amik a városi cirkálás során jönnek jól a mínuszokban.

Miért kell technikai öltözet?

Az utcai megjelenés arra jó, hogy fedje a testet a többi járókelő pillantása elől. Vannak olyan darabok, amik jobban védenek a hidegtől, de céljuk semmiképpen nem az, hogy aktív mozgást végezzen bennük az ember. A speciális, a Kerékpárwebshop.eu-nál megvásárolható kerékpáros ruházat ellenben kialakításában, anyagában arra hivatott, hogy szigeteljen, vízálló legyen és elvezesse az izzadságot. A kettő kombinálásával óvatosan kell bánni, mert egy biciklis alá húzott pamut póló pont annyit ér, mintha csak egy hagyományos pólóban tekerne.

Biciklis póló vagy mez

Felsőrészünk védelme kiemelten fontos, hiszen a fagyos menetszél ezt a részt éri a legnagyobb területen. A tempó növelésével beindul a nyirokcsomók működése, tehát a szervezet izzadással vezeti le a hőt. A kifejezetten bringásoknak készített öltözékek olyan textilből készülnek, amik villámgyorsan elpárologtatják a keletkezett nedvességet, így azoknak nincs idejük hűteni vagy megbetegíteni viselőjét. Ezenkívül különböző mértékben szélálló és nedvességálló tulajdonsággal rendelkeznek. Melegen tartanak, mégis biztosítják a szellőzést.

Nadrág

A hideg időben rendkívül praktikusak a pántos nadrágok, hiszen garantáltan védik a derekat. Belsejük bolyhos vagy thermo anyaggal bélelt, ami biztosítja a meleget. Külsejük ezeknek is változatos: kisebb-nagyobb mértékben szél- és vízállóak. A gyártók azon felül, hogy elviselhetővé teszik a zord időjárást a kerékpárosok számára, extra fényvisszaverő elemeket is elhelyeznek a ruházaton. Ezek, illetve az élénk, feltűnő színek növelik a láthatóságot.

Cipő

Az utcai cipők nagy része télen még gyaloglásra is alig alkalmas. Ha mégis a saját sportcipőjében szeretne bringázni, akkor egy kamáslit javasolt ráhúzni. A pedálon a lábfejek vannak kitéve az átfagyásnak leginkább. A kamásli védi a cipő oldalát, ezáltal melegíti az egész lábszárat, és megakadályozza, hogy a felfröccsenő nedvességtől beázzon.

Megéri beruházni kerékpáros cipőre azoknak, akik ezt megtehetik. Hosszabb etapok alkalmával biztosítják a kellő tapadást a pedálon, szárazon és megfelelő hőmérsékleten tartják még a lábujjakat is. A montis cipők talpa kellően rugalmas ahhoz, hogy még sétálni is lehessen benne.

Kesztyű

A kezek szintén hamar átfagynak a kormányt markolva, ha nem húz kesztyűt. A kerékpáros kesztyű úgy lett kialakítva, hogy ne gyűrődjön fel sehol az anyag, amikor a tenyér a kormányra fonódik. Típustól függően lehet rajta plusz zselépárna, ami a rázkódásoktól védik a tenyeret, izzadságtörlő anyag a kézfejen, a modernekkel pedig az okostelefon képernyőjét is lehet kezelni.

Kapcsolódó cikkek