A kozmetikai ipar legújabb dobása: a szuper szkvalén

Megosztás

Az utóbbi években a növényi olajak teret hódítottak maguknak a kozmetikai iparban. Alkalmazásuk előnye a tisztaságukban rejlik. Mesterséges anyagok nélkül ajándékozzák meg ugyanis a bőrt értékes vitaminokkal és hatóanyagokkal.

Mi is az a növényi szkvalén?

Egy gyorsan felszívódó, csodás hatásokkal bíró növényi olaj, amely szinte csodát tesz a bőrrel. Extrán táplál, stimulálja a bőrt, beindítja a természetes regenerálódást, és megfelelő az összes bőrtípusra. Sőt, akár hajra is alkalmazható. Nem tömíti el a pórusokat, és nem hagy zsíros érzetet maga után.

Kiválóan ápolhatod vele az ajkaidat is. Erre a célra készíts házilag ajakápolót a Soapcenter webshopban kapható shea vaj, némi méhviasz pasztilla, szkvalén olaj és egy ajakír tégely felhasználásával.

Első lépésként vízgőz felett olvaszd fel egy hőálló pohárban a méhviaszt, majd add hozzá a növényi szkvalént és a shea vajat. Az egészet keverd tovább vízgőz felett. Ha elkészültél, töltsd bele kedvenc macaron ajakír tégelyedbe. Miután kihűlt és megmerevedett, már használhatod is.

A szkvalén jellemzői és hatásai

A szkvalén a bőrben természetesen is előforduló, bőrbarát alapanyag, amely a hidrolipid rétegben fedezhető fel. A szkvalén adja a faggyúmirigyek által termelt zsírok mintegy ⅕-ét. Ahogy azonban a bőr öregszik, a faggyúmirigyek mennyisége, ezzel együtt a szkvalén mennyisége is csökken a bőrben. Érdemes ezért kívülről bevinni. Eredetileg az anyag előállítása során cápamájból nyerték ki, ma már azonban a növényeket részesítik előnyben a gyártók. Tartalmazza például az olívaolaj is.

A szkvalén rendkívül gyorsan regenerálja a bőrt, enyhíti az irritációt, és hatékonyan segíti a kollagéntermelést. Minden bőrtípusra megfelelő, de különösen a száraz, kipirosodott, érzékeny és hajszáleres bőrön hoz látványos hatást. Ránctalanítóként vagy szemkörnyékápolóként is megállja a helyét, de a kiszáradással is képes felvenni a harcot.

Szkvalén önmagában vagy kozmetikumok alkotóelemeként

Szkvalén hozzáadásával számos kozmetikum készíthető el, például arckrémek, testápolók, hajkondicionálók, de fényvédő készítményekhez is megfelelő, mivel nem rendelkezik fényérzékenyítő hatással. A hűvösebb idő beköszöntével nem szabad elfeledkezni az ajkak hidratálásáról sem, kifejezetten jól jön ilyenkor a fent leírt házi ajakír receptje.

Ha szeretnéd, akár önmagában is alkalmazhatod a szkvalént. Egyszerre 3 cseppnyi is elegendő belőle. Kend az arcodra a tisztítás, tonizálás és a szérum használata után, de még a hidratálás előtt. Belekeverheted akár az alapozódba is, de hozzáadhatod a hidratálókrémedhez is. Nők és férfiak egyaránt alkalmazhatják, az erősebbik nem képviselői számára például kifejezetten jó a borotválkozás utáni bőr megnyugtatására.

Kapcsolódó cikkek