Komoly gondot is okozhat a hatósági áras krumpli, már eddig is hiány volt

Megosztás

A Fidesz az elmúlt esztendőkben előszeretettel osztogatta a krumplit a magyar lakosságnak, természetesen valami véletlen folytán mindig csak önkormányzati, illetve országgyűlési választások előtt, máskor sosem. Most azonban komoly mennyiségű behozatalra szorulunk burgonyából is.

Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb.

A sajnálatos drágulás okai a következők:

  1. kedvezőtlen gazdasági környezet,
  2. aszálykárok,
  3. madárinfluenza-járvány okozta állománycsökkenés.

Vagyis kevesebb lett a tyúk, így a tojás is. Az év végéig 1,1-1,2 milliárd darabra nőhet a nagyüzemi termelés, ami a belföldi fogyasztás 50-52 százalékát fedezi. Háztáji gazdálkodóktól további csaknem 600 millió, importból 480-500 millió tojás kerül évente forgalomba Magyarországon.

Ami a krumplit illeti, az mindig politikai kérdés volt, nem véletlen, hogy választások előtt mindig burgonyát osztanak a politikusok, így nem is volt érthető, hogy a februári ársapkák bevezetésekor miért nem került eleve a kedvezményezett körbe. A KSH adatai szerint szeptemberben a kései burgonya kilója átlagosan 352 forintba került, októberben 380 forintba. Tehát a hatósági ár valahol 350 forint körül lesz, ami 8-10 százalékos áresést jelent.

Már augusztusban-szeptemberben arról lehetett olvasni, hogy

  1. az extrém aszályos idő,
  2. a munkaerőhiány,
  3. és a magas energiaárak

miatt drága a krumpli.

Németországban csak annyi termett, ami a saját ellátására elég. A MezőHír szakportál cikke szerint Magyarországon 2018, 2019 és 2020 sorozatban rossz termést hozott, így 2021-re szinte megfeleződött a burgonya termőterülete (bő 13 ezer hektárról 7 ezerre). Idén tavasszal némileg javult a burgonyavetési kedv, ennek ellenére a növény termőterülete most sem éri el a 8 ezer hektárt. 10 évvel ezelőtt még több mint 25 ezer hektárt fedett a kultúra, a mostani terület több mint háromszorosát.

A betakarított össztermés 550 ezer tonna volt, az idei optimista becslés szerint is csak 180 ezer tonna körül lehet, amire még soha nem volt példa.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek