Idén már nem emelik a pedagógusok bérét

Megosztás

A PSZ és a PDSZ szerint más téren sem történt érdemi előrelépés a hétfői egyeztetések során.

Több mint 2 órás sztrájktárgyalás folyt az Oktatási Hivatalban, a Szalai utcában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár között – számolt be róla a 444.hu.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának vezetője a tárgyalás után elmondta, hogy idén nem lesz semmilyen béremelés, és a többi sztrájkkövetelésünkben sem történt semmilyen előrehaladás. Komjáthy azt mondta, „halvány ígéretet” kaptak arra, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidejét csökkentik.

Komjáthy szerint a legjobb eset, hogy januártól 20 százalékkal növelik a tanárok bérét, ha megjönnek az EU-s pénzek (amiket a kormány önkényesen nevezett meg feltételként), a legrosszabb esetben 10 százalékkal emelnének. De ezt a fizetésemelést lényegében elviszi az infláció, ami szeptemberben 20 százalék felett volt.

A Tanítanék Mozgalom közölte, hogy: „Hihetetlen és megalázó, hogy a kormány képviseletében Maruzsa Zoltán államtitkár még mindig nem tudott előállni olyan javaslattal, ami legalább a pedagógusok napi megélhetési problémáit rendezi. Ez lenne az első lépés, hogy az oktatás rendszerszintű reformjáról egyáltalán beszélhessünk.”

A szervezet kitart az eddigi követelései mellett:

  • Az oktatási dolgozók bérét a kormány igazítsa a diplomás átlagbérhez!
  • A kormány állítsa vissza a pedagógusok sztrájkjogát!
  • Vegyék vissza a polgári engedetlenségük miatt kirúgott tanárokat, a kormány hagyja abba a tanárok fenyegetését!

Forrás és további részletek: 444.hu

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek