Müller Cecília szerint a koronavírus helyett inkább egy komolyabb influenzajárványra lehet számítani

Megosztás

“Ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni”, ennek megfelelően télen több megbetegedés lesz – mondta Müller Cecília a koronavírusról az InfoRádiónak. Hozzátette, hogy nagyjából 50 év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a 60 év felettieket is.

Az országos tiszti főorvos az Egyesült Államokban jelenleg agresszívan terjedő új vírusvariánsok miatt nem aggódik, az amerikai elnök fő járványügyi tanácsadójára, Anthony Faucira és a WHO-ra hivatkozva kiemelte, hogy ezek a mutációk az omikron alvariánsai, és “ez tulajdonképpen bizakodásra ad okot”.

Az előttünk álló influenzajárvány azonban durvább lehet az eddig megszokottnál. Müller Cecília kiemelte, hogy az elmúlt egy évben nagyobb változás történt ugyanis az egyik influenzavírusban.

“Az influenzavírus is egy variábilis vírus, és az elmúlt évhez képest mindkét A komponens megváltozott, vagyis ismét védtelenek vagyunk vele szemben. Tehát feltétlenül ajánlom az oltást azoknak, akiknél az egészségi állapotuk folytán az esetleges influenzamegbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhatna. A 60 éven felülieknek egészségi állapottól függetlenül javaslom, hogy vegyék fel a védőoltást, de a krónikus betegségben szenvedőknél is magas rizikót jelent az influenza, ahogy az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az intézmények ápoltjainak is. Az oltakozást javaslom a kismamáknak és azoknak is, akik mostanra tervezik a a gyermekvállalást, hiszen nem maga a vírus, hanem a magas lázas állapot veszélyeztetheti a várandósságot” – fogalmazott.

Fontos tudni, hogy idén nem térítésmentes az influenza elleni oltás, csak a rizikócsoportok számára biztosítja a kormány ezt a kedvezményt.

(hvg.hu)

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek