Nem volt tömeges KATA csalás a NAV szerint

Megosztás

Kilenc év alatt összesen kilencmilliárd forintot talált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amit nem fizettek be a katások a költségvetésbe, írja az mfor. Ennek egy részét kataként, egy részét más adóként kellett volna befizetni.

Pedig amikor a kormány bejelentette, hogy tömegeket zárnak ki az adónemből, fideszes politikusok részben az évek során elmaradt befizetésekkel érveltek. Bánki Erik, a Gazdasági Bizottság elnöke például azt mondta, a katás bújtatott foglalkoztatás (amikor katázással leplezték a valódi munkaviszonyt) éves szinten 250-300 milliárd forint kiesés okozott a költségvetésnek. Nem világos, mire alapozta ezeket a számokat.

A NAV több mint 6500 kisadózót ellenőrzött 2013 és 2021 között, ami a katázók éves átlagos számának 2,5 százaléka. Az mfor szerint, ha valóban tömegek csaltak volna ezzel az adózási formával, akkor a szabálytalanul be nem fizetett kata összege is nagyjából 2,5 százaléka lenne a költségvetés teljes kata-bevételének. De valójában annak csak 0,06 százalékáról van szó.

Júliusban Lázár János miniszter volt az első, aki elismerte, hogy azért módosították a katát, mert az államnak pénzre van szüksége. A Magyar Nemzeti Bank 150-200 milliárd forintos többletbevételre számít az átalakítás nyomán.

Forrás: 444.hu

Kapcsolódó cikkek