34 milliárdba került a Molnak a hatósági áras üzemanyag

Megosztás

Közzétette a Mol-csoport 2022 harmadik negyedéves jelentését a Budapesti Értéktőzsde oldalán.

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) elérte az 1335,1 milliárd forintot (3,627 milliárd dollár) az idei első három negyedévben, így a társaság a 4,1-4,4 milliárd dollár közötti tartományba emelte az éves EBITDA-iránymutatást.

Az idei harmadik negyedévi EBITDA 580,6 milliárd forint (1,449 milliárd dollár) volt az előző év hasonló időszakában elért 286,1 milliárd forint (953 millió dollár) után, az eredményt a kutatás és termelés, valamint a finomítás és kereskedelem üzletág jó teljesítménye kedvezően befolyásolta, az üzemanyagár-szabályozás és a különadók pedig negatívan érintették.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója az eredmények kapcsán többek között megjegyezte, hogy bár a makrokörülmények kedvezően alakultak az olaj- és gázipar számára az év első háromnegyed évében, bizonytalanságot okoz az iparágban

  • a bizonytalan külső környezet,
  • a kibontakozó recesszió,
  • az állami beavatkozások, és
  • a különadók.

A fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja 43 százalékkal csökkent a tavalyi harmadik negyedévhez képest, és az első három negyedévben kevesebb mint fele lett az előző év hasonló időszakában elért eredménynek. Ennek okaként említették, hogy az árszabályozási intézkedések több országban is negatív hatással voltak az üzletág eredményére.

Az eredmény mintegy 34 milliárd forinttal (85 millió dollárral) csökkent a régióban az üzemanyag-ársapka miatt.

A növekvő üzemanyag-értékesítés és a nem-üzemanyag típusú termékek eladásának növekedése csak részben ellensúlyozta a negatív hatást.

Az üzemanyagár-szabályozás és a különadók Kelet-Közép-Európa több országában mintegy 423 milliárd forinttal (1,18 milliárd dollár) sújtották a működést.

2022 első három negyedévében – jelezte a vállalat. Hernádi szerint az EU-s szankciók meghatározzák Európa gazdasági jövőjét, a harmadik negyedév ugyanis nagyon szűkösnek bizonyult ellátásbiztonsági szempontból Kelet-Közép-Európában. Mindeddig képesek voltak fenntartani az üzemanyagellátást a régió számos országában: az igazgató ezt tartja a harmadik negyedév legnagyobb eredményének.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír záróára csütörtökön 2582 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3170, a legalacsonyabb 2300 forint volt.

Kapcsolódó cikkek