Amire van pénz: 2,2 milliárdnyi közpénzből újíthat fel két villát Schmidt Mária alapítványa

Megosztás

A felújítást természetesen Fidesz-közeli cég végezheti és egyetlen percig sem függ semmiféle EU-s pénzektől, ellentétben például a tanárok fizetésemelésével. Amire Orbánék akarják, mindig lesz pénz a kincstárban, a két budai villa felújítására például igen.

A Schmidt Mária által igazgatott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK) 2020-ban az államtól ajándékba kapott két ingatlant. A közbeszerzési értesítőben azt írják, hogy mindkét villát felújítják, az egyik renoválására 1 milliárd forint közpénzt kaptak az államtól, írja az Átlátszó. A másik felújítás még nem kezdődött el, de arra majd 1,2 milliárd forint közpénzt költhetnek.

A Határőr úti ingatlan 1999-es megalapítása óta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány székhelye, amit a szervezet bérelt alapítójától, az államtól. 2020-ban az állam nagylelkűen a KKETTK-nak ajándékozta a székhelyül szolgáló villát egy másik ingatlannal együtt, ami szintén a XII. kerületben, az Istenhegyi út 92. szám alatt található.

A felújítást egy éve kezdték el, és a befejezést 2022. második negyedévére tervezték, de nem készültek el. A csúszás drágulást is jelent. Az épület kivitelezési költsége idén októberben közel 30 százalékkal emelkedett: az eredeti nettó 577,5 millióról nettó 743 millióra. A munkát a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. végzi. Az októberi szerződésmódosításra a közbeszerzési dokumentumok szerint egyrészt azért volt szükség, mert az alapítványnak bővültek az igényei, másrészt előre nem látható körülmények adódtak. Az épületet 2023. január végére tervezik befejezni. (via 444.hu)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek