Óriási volt a roham, több, mint 71 ezer napelem-igénylés futott be a kormány döntése után

Megosztás

Összesen 18 napjuk volt az utolsó pillanatos igénylőknek, sokan is lettek, lesz dolguk a cégeknek… de mi lesz aztán?

Október 13-án jelentette váratlanul a kormány, hogy az új lakossági napelem-rendszerek nem tölthetnek majd vissza áramot a hálózatba, vagyis így nem kaphatnak olcsóbb áramot. A határidő október 31-e hétfő volt. Akinek addig nem lett visszaigazolt igénybejelentése, már csak saját használatra termelhet áramot napelemes rendszerével. Ez viszont drágább és jóval nehezebben megtérülő befektetés. Az RTL Híradó riportja szerint október 13-ától 31-ei határidőig csak az E.ON rendszerébe 71 ezer új napelemes igénybejelentőt fogadtak. Ez a korábban náluk működő 81 ezer napelemes rendszernek majdnem a 80 százaléka.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Titászhoz pedig majdnem 13 ezer igénylés érkezett a bejelentés óta. Ez a 27-szerese egy átlagos hónapban beérkezett igényléseknek. Az állami érdekeltségbe tartozó MVM érdemben nem reagált a kérdésre.

A kormány azzal indokolta a lépést, hogy a meglévő villamoshálózat nem bírja el a visszatáplálást. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán azt ígérte, ezermilliárdokból fejleszti a kormány a villamosenergia-hálózatot a következő években. Szakmai szervezetek szerint addig sem kellene egységesen megszüntetni a rendszert. (Hvg)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek