November 18-án ismét országos sztrájkot tartanak a pedagógusok

Megosztás

Csütörtök reggel több ezer tanár, diák és szülő szervezett élőláncot Budapesten és más városokban (a PDSZ tudomása szerint összesen 65 helyszínen), a nap folyamán pedig sok ezer pedagógus polgári engedetlenség keretein belül nem veszi fel a munkát. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) csütörtök reggel a Margit-híd budai hídfőjénél tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a következő országos sztrájknap november 18-án lesz.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyivője elmondta, november 2-án a közoktatás helyzetéről szóló vitanapot tartanak az Országgyűlésben, amin nagyon sok pedagógus és diák részt vesz majd, november 7-re pedig egyeztetésre hívta a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár.

A gördülő sztrájk következő, országos sztrájknapja november 18-án lesz.

November 22-én, a magyar közoktatás napján demokrácia órákat fognak tartani a diákoknak, november 26-án 15 órától pedig a Kossuth téren tartanak „valódi nemzeti konzultációt” az oktatás ügyéről – mondta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) képviselője, Gosztonyi Gábor.

A sajtótájékoztatón Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja, az egyik kirúgott kölcseys tanár is felszólalt, azt mondta, nem szabad feladni a tiltakozást, ő maga a polgári engedetlenséget tartja ebben a helyzetben a legjobb megoldásnak, mert a tanárok még nem kapták vissza a sztrájkjogukat. Amíg nem érnek el eredményt, nem hagyják abba a tiltakozást – tette hozzá Törley.

Bár a Klebelsberg Központ azt állítja, nem rúgtak ki mást a Kölcsey Ferenc Gimnázium 5 tanárán kívül polgári engedetlenség miatt, a PSZ elnöke szerint viszont csak az utóbbi hetek tüntetései miatt függesztették fel a kirúgásokat, amint a megmozdulások elülnek, folytatódni fognak az elbocsátások. A kormány időközben jelentős, de sokak szerint még mindig nem elégséges béremelést jelentett be a következő három évre, amit viszont csak abban az esetben vezetnének be, ha megszületik a megállapodás az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap kifizetéséről. A Telex kirúgott kölcseys tanárokról szóló videóját itt nézhetik meg.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek