A kórházakban is terjedhet a Covid, bár aligha jelentős mértékben

Megosztás

A Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerint nem egyedi jelenség a fertőzések kórházban való terjedése.

Nemrég derült ki, hogy Honvédkórház neurológiai osztályán annyira terjedt a koronavírus-fertőzés, hogy inkább bezárták, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pedig átirányította a neurológai ellátást igénylő felnőtt betegeket négy másik kórházba – írja a Szabad Európa. A lap olvasói más vidéki kórházakból is jeleztek hasonló problémát az elmúlt hónapok során több vidéki kórházból.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, Csilek András infektológust múlt héten azt mondta a Szabad Európának, hogy a kórházi terjedés önmagában nem új vagy szokatlan: ahol sok beteg ember van összezárva, ott még akár könnyebben is meg lehet fertőződni, mint egy koncerten vagy egy moziban.

Az is fontos kérdés szerinte, hogy az illető valóban a kórházban kapta el, vagy már otthonról hozta, miután a fertőzésnek hosszú lappangási ideje is lehet. Van különbség aközött is, hogy valaki sars-cov2 pozitív, ha letesztelik, de semmilyen tünete nincs, vagy Covid-beteg, lázzal, köhögéssel, tüdőgyulladással.

Mint mondta, jelenleg nem kötelező minden kórházba érkező beteget koronavírusra szűrni, de a mentők megteszik, tehát akit mentő visz be, az leszűrik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha negatív, akkor ne lehetne benne már a vírus, vagyis be lehet vinni a kórházba negatív teszttel is a fertőzést.

Lassan azon is el kell gondolkozni szerinte, hogy a tünetmentes pozitív betegeket továbbra is Covid-osztálya különítsék-e el, nem lenne-e jobb helyben elkülöníteni, hogy a primer betegségével foglalkozó osztályon lássák el, mert ez lenne a beteg érdeke.

Csilek András szerint nem túl laza az a szabályozás, hogy nem kell minden beérkező beteget koronavírusra tesztelni, de a kórházon belül be kell tartani az ismert higiéniai szabályokat. Sok osztályon egyébként megteszik, hogy minden új beteget szűrnek, például olyan esetben, amikor a vizsgálat aerosol-képződéssel jár.

Forrás és további részletek: szabadeuropa.hu

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek