Nukleáris gyakorlatokat tartott az orosz hadsereg

Megosztás

Az orosz hadsereg „egy ellenséges atomtámadásra válaszul végrehajtandó nagyszabású nukleáris csapást” szimuláló gyakorlatot hajtott végre – írja Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert idézve Telegram-csatornáján a Meduza című független orosz lap, amit a Telex fordított magyarra.

Tudósításuk szerint a Kreml sajtószolgálata azt közölte: a stratégiai elrettentő erők kiképzésének céljai teljes mértékben teljesültek, és valamennyi rakéta elérte a kitűzött célokat.

A gyakorlatot megtekintette Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Az elnök honlapja a Medúza szerint azt írja a gyakorlatról, hogy a Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétát a távol-keleti Kamcsatka-félszigeten lévő Kura gyakorlóállomásról, az Arhangelszk megyei plesetszki űrközpontból, illetve a Barents-tengeren tesztelték. Az akcióban emellett légi indítású cirkálórakétákat is bevetettek, továbbá nagy hatótávolságú Tu-95MS repülőgépek is részt vettek a gyakorlatban.

A független orosz lap emlékeztet: a Kreml többször is hangoztatta, hogy az orosz katonai doktrína szerint Moszkva atomfegyvereket vethet be válaszul ilyen fegyverek ellene vagy szövetségesei elleni alkalmazása esetén, vagy akkor, ha egy hagyományos fegyverekkel elkövetett agresszió „az állam puszta létét veszélyezteti”.

A Pentagon kedden jelezte: az orosz hatóságok előzetesen értesítették az Egyesült Államokat a Thunder stratégiai nukleáris erőgyakorlatról. Ezeket a gyakorlatokat minden évben rendszeresen megtartják.

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek