Figyelmeztető Volán-sztrájk: ha nem lesz eredménye a bértárgyalásoknak, jön a teljes napos munkabeszüntetés

Megosztás

Kedden lezajlott a kétórás munkabeszüntetés. De ha a munkáltató továbbra sem hajlandó engedni a bérigényeknek, már nem figyelmeztető sztrájk következik, hanem teljes napos.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet tartott kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést kedden, amelynek nyomán 14 és 16 óra között nem jártak az autóbuszaik. A műszakbeszüntetés akár 2600 járatot is érinthetett, de a pontos szám, hogy mennyien vettek részt a megmozdulásban, szerdán derül ki.

A dolgozók a korábbi megállapodásuk feletti béremelést akarnak elérni. A MÁV-Volán-csoport 2021-ben 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást fizetett minden munkavállalónak, 2022-ben 10 százalékkal emelte, 2023-ban pedig további 5 százalékkal emelné a béreket. A szakszervezet azonban egy azonnali, 10 százalékos korrekciót akar elérni és azt, hogy a jövő évre tervezett 5 százalékos emelés 20 százalék legyen.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet vezetője a VG.hu-nak elmondta, amennyiben az egyeztetések a szakszervezet értékelése szerint továbbra sem vezetnek eredményre, fokozni fogják a nyomásgyakorlást, és egy legalább egynapos teljes sztrájkot szervezhetnek. Hozzátette, hogy már szerdán hivatalosan kérni fogják az állami buszos cégtől, hogy jelölje ki a következő tárgyalási napot.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek