Nincs papír róla, mit és mennyit dolgozik Varga Judit havi 1,4 millióért a Miskolci Egyetem alapítványánál

Megosztás

Az Átlátszó megkeresésére az alapítvány azt válaszolta az adatigénylésünkre, hogy nem kezelnek ilyen adatot, és nem vezetnek nyilvántartást a kuratóriumi tagok munkavégzéséről.

A kormány 2020 júniusában hozta létre az Universitas Miskolcinensis Alapítványt (UMA), amelyre rábízta a Miskolci Egyetemet. A modellváltásnak nevezett folyamat részeként az UMA élére is egy fideszes vezető került: a miskolci születésű, a városi egyetemen végzett igazságügyi miniszter, Varga Judit.

Varga korábban nem vett fel juttatást az UMA-tól a kuratóriumi elnöki pozíciójáért, de idén augusztusban már jelezte a vagyonnyilatkozatában, hogy júliustól ez megváltozott: Varga Judit havi 1,4 millió forint juttatást kap kuratóriumi elnökként, és szeptember végéig kéthavi összeget fizettek ki neki.

Közadatigényléssel próbálta kideríteni az Átlátszó, hogy mennyi munkát végez az igazságügyi miniszter a havi 1,4 millió forintért cserében, ezért kikérték a miskolci egyetem alapítványától „a kuratóriumi ülések jegyzőkönyvét vagy olyan egyéb dokumentumot, amelyből megismerhető, hogy a kuratóriumi tagok 2021 és 2022 évben mely napokon milyen időtartamban végeztek tevékenységet a kuratórumi tagságukkal összefüggésben”.

Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány válasza értelmében nincs olyan dokumentum, amiből kiderülne, hogy mennyit dolgoznak a kuratórium tagjai az alapítvány és az egyetem érdekében.

Egész pontosan azt közölték, hogy „az Alapítvány nem kezel ilyen adatot, nem is vezet olyan nyilvántartást, amelyből az igényelt adatok kinyerhetőek lennének”. Az alapítvány szakmai titkára, dr. Jakab Nóra által jegyzett válasz azonban hosszasan ecseteli, hogy nem is lehet ilyen egyszerűen megállapítani a kuratóriumi tagok munkavégzését, mert rengeteg előkészítő és háttérmunkát végeznek, továbbá különböző eseményeken vesznek részt.

Forrás és további részletek az Átlátszó cikkében.

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek