Több mint 600 tanár kész sztrájkolni Szegeden, ha retorzió éri bármelyiküket

Megosztás

23 iskola összesen 663 szegedi és Szeged környéki tanára írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben elítélik a hatalom megfélemlítési módszereit, és kijelentik, hogy sztrájkolni fognak, ha egyiküket kirúgják, vagy máshogyan retorzió éri őket azért, mert kiállnak a jobb oktatásért, írja a HVG. A nyilatkozatot aláírók szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskolákban tanítanak. A tanárok csütörtökön élőláncot alkotnak Szegeden, jövő héten pedig csatlakoznak az országos sztrájkhoz.

„A leghatározottabban elítéljük a hatalom megfélemlítési módszereit, amivel az oktatásügy jobbá tételéért harcoló kollégáinkat büntetik, megalázó módon fenyegetik, méltatlanul elbocsátják!” – írják a tanárok.

Korábban a Telex is írt róla, hogy megalakult a Tanárok a Tanárokért szolidaritási csoport, ami bejelentette: 300 pedagógus kész azonnali munkabeszüntetésre, ha újabb súlyos retorzió éri az összefogásban részt vevő kollégákat, intézményeket, így vállalva szolidaritást az érintett pedagógusokkal.

Szeptemberben soha nem látott szolidaritási hullám indult el a pedagógustársadalomért, ami akkor lett még erősebb, mikor a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát kirúgták, mert azok többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Azóta már két országos sztrájk volt, és szinte minden napra jut egy élőláncos demonstráció.

A csütörtöki szegedi élőlánc a Dugonics térről indul majd, és jelentős részben az aláíró pedagógusok szervezik. A Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP) és a Veritas Virtus Libertas (VVL) nevű hallgatói közösség által meghirdetett akció Facebook-eseménye szerint azon „körbejár az oktatás szabadságának fáklyája” és a beszédek mellett felolvassák a 663 pedagógus nyilatkozatát.

A demonstráción felszólal majd több tanár, szülő, tanárszakos hallgató is, de beszédet mond például Szajbély Mihály, az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék alapítója is, aki egyébként Szeged díszpolgára. A résztvevők egyébként akkor is beszüntetik a munkát, ha a demonstráció után nem rúgnak ki senkit, október 27-én ugyanis csatlakoznak a szakszervezetek által meghirdetett országos sztrájkhoz.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek