Az Európai Parlament az ukrán népnek adta az idai Szaharov-díjat

Megosztás

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szerda délután a strasbourgi ülésteremben jelentette be a gondolat- és véleményszabadságért járó Szaharov-díjat – számolt be a Euronews.

„A díj a harctéren küzdőket illeti. Azokat, akinek el kellett menekülniük. Akik rokonokat és barátokat vesztettek el. Akik kiállnak és harcolnak azért, amiben hisznek. Tudom, hogy Ukrajna bátor népe nem adja fel, és mi sem fogjuk”

– jelentette ki az elnök.

Oroszország Ukrajna ellen provokáció nélkül indított háborúja hatalmas terhet ró az ukrán népre. A „demokráciánkat aláásni és az Uniót megosztani kívánó, brutális rezsim ellenében” a harctéren nem pusztán otthonukat, önállóságukat, függetlenségüket és területi egységüket védik, hanem a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot és az európai értékeket is, mondják a képviselők.

A jelölésben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett az egyének, a civil társadalmi kezdeményezések képviselőinek, és az állami és közintézmények szerepét is kiemelik. Megemlítik többek között az Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálatot; a „Taira Angyalai” evakuációs egészségügyi egység alapítóját, Julija Pajevszkát; a Polgári Szabadságjogok Központja elnevezésű nem kormányzati szervezet elnökét, Olekszandra Matvijcsuk emberi jogi ügyvédet; a Sárga Szalag polgári ellenállási mozgalmat és a jelenleg orosz megszállás alatt lévő város, Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot.

A Szaharov-díjat december 14-én Strasbourgban adják át.

Kapcsolódó cikkek