Jelentősen nő az esetszám, az új Covid-variáns sokkal jobban ellenáll a védőoltásoknak

Megosztás

Az eddigi vizsgálatok szerint képes ellenállni a vérben levő semlegesítő antitesteknek. Az utóbbi hetekben ismét jelentősen növekszik az esetszám.

A koronavírus omikron variánsának egy új változata, a BA.2.75.2 kifejezetten aggasztja a szakembereket. A kórokozó – amely kapcsán úgy számolnak, hogy a télen a legtöbb megbetegedést eredményezi majd – hajlamos megkerülni az oltóanyag adta immunvédelmet. A variáns képes elkerülni a semlegesítő antitesteket a vérben, valamint ellenáll számos antitest-kezelésnek – derült ki egy svéd kutatásból, amelynek publikációja a The Lancet Infectious Diseases című lapban jelent meg.

„Bár az antitest-immunitás még nem szűnt meg teljesen, a BA.2.75.2 sokkal drámaibb rezisztenciát mutatott, mint az általunk korábban vizsgált változatok” – nyilatkozta Ben Murrell, a kutatás egyik résztvevője.

A kutatók a tanulmány során három Omicron-alvariánsra – a BA.2.75.2-re, a BA.4.6-ra és BA.2.10.4-re – összpontosítottak. Összesen 75 ember mintáját vizsgálták meg 2021 novemberében, 2022 áprilisában, valamint 2022 augusztusában és szeptemberében. Azt tapasztalták, a BA.2.75.2-t mindhárom esetben sokkal kevésbé tudta hatástalanítani a védőoltás, mint a másik kettőt.

A számítások szerint az új variáns hatszor ellenállóbb a védőoltásoknak, mint a jelenlegi domináns BA.5.

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek