Rengeteg helyen tiltják a munkahelyi telefontöltést – de mennyit lehet ezzel spórolni?

Megosztás

Egyre több munkahelyen tiltják meg a dolgozóknak, hogy mobiltelefonjukat az ottani hálózati áramról töltsék. Pedig döbbenetesen kevés pénzt jelent. Ez a legfontosabb?

Amióta elszálltak az energiaárak és vele a rezsicsökkentés jó része is, mindenki, ahol csak tud, spórol az árammal. Ennek legújabb vadhajtása a munkahelyi telefontöltés betiltása, amiről egy ideje már lehet pletykákat hallani, hogy milyen minisztériumokban, cégeknél, irodákban vezették be. Hogy ezekből mennyi a rosszindulatú kitaláció, és mennyi a valós, nem tudni, de a rendőrségeken például tényleg kiadták ezt utasításba.

Ami adja is a kérdést: mennyit lehet vajon ezzel spórolni? Mennyibe kerül egy telefon feltöltése?

A válaszért nem kell túl messzire menni, a hazai áramügyekben legilletékesebb szerv, az MVM adja meg. A cég az oldalán azt írja, 1 kWh áram átlagosan 100 mobilfeltöltésre elég. Vagyis egy töltés = 0,01 kWh

A Quorán is felmerült már a kérdés, a legrészletesebb válasz pontosan ugyanerre az eredményre jut némi fizika és matek bevetése és egy rövid levezetés után. Igaz, a példa ott egy 2200 mAh kapacitású aksival számol, és a mai okostelefonok ennek jellemzően azért inkább a dupláját használják, szóval legyen 0,02 kWh, már feltételezve, hogy a nullára lemerült telefont húzzuk fel 100 százalékra. Az Energysage.com szintén 0,02 kWh átlaggal számol, a Zdnet vette a fáradságot, és meg is mérte: náluk is 0,02 kWh lett az eredmény.

Egy kilowattóra áram rezsicsökkentett módban 36 forint, lakossági rezsidémon verzióban 70. A nem lakossági fogyasztóknál ugyanez az EON adatai szerint bruttó 58 és 182 forint között mozog.

Mindenből a legrosszabb esettel számolva tehát a legcsúcsabb csúcsidőben, áfával, mindennel együtt 182 * 0,02, azaz 3 forint 62 fillér egy lenullázott telefon maxra töltése odabenn, a cégnél. Ha ezt otthon, a négy fal között csinálja, megúszhatja 72 fillérből is. (Telex)

Kérjük, hogy támogassa a megye független hírportálját, ezzel biztosítva egy utazó riportert, aki bemutatja a magyar vidék valóságát!

Kapcsolódó cikkek