Óriási kamatelést jelentett be a jegybank, egyből erősödött a forint

Megosztás

A reggeli, 428 forint körüli szintről percek alatt több mint tíz forinttal erősödött az euróhoz képest a forint, miután Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank rendkívüli lépéseiről számolt be – írta meg a HVG.

Elmondta: a mostani turbulens piaci környezetben „az MNB az eszköztár minden elemével készen áll beavatkozni”, és nem csak az árstabilitási cél elérése érdekében, hanem a piaci stabilitásért is, hiszen középtávon ezen keresztül lehet elérni az árstabilitást. Ezzel elismerte a jegybank, hogy a forint utóbbi napokban tapasztalt gyengülése befolyásolja az inflációt.

Ami pedig a forintot illeti, a gyengülést Virág két tényezőre vezette vissza. Az egyik a magas energiaszámla kifizetéséhez szükséges devizaszükséglet, amely komoly hiányt idézett elő a folyó fizetési mérlegben, a másik pedig a forint elleni pénzpiaci támadás. Az elmúlt hetekben e két hatás kapcsolódott össze, ez pedig beavatkozást igényelt – fogalmazott.

A monetáris tanács ezért célzott intézkedésekkel reagál mindkét problémára. A devizaigény fedezése érdekében jelentős devizalikviditás biztosításáról döntött, hogy javítsa a kereslet-kínálati viszonyokat, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az év végéig az MNB biztosítja az energiaszámla kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét. A folyamat már a mai napon elindul – tette hozzá az alelnök.

Ezen túl jelentősen emelik a kockázati prémiumokat kínálnak – vagyis igyekeznek elérni, hogy a forintot ne eladják, hanem vásárolják a kereskedők.

Alapkamatemelést továbbra sem tervez az MNB, Virág szerint a szeptember végén 13 százalékra emelt alapkamat elegendő ahhoz, hogy kezelje az inflációs folyamatokat. Az ezzel együtt elhatározott szigorítás – a likviditás szűkítése – az alelnök szerint szintén elérte célját. Erre jön most rá a harmadik fázis, ahol az előző két eszközre alapozva gyorsan változó környezetben rugalmas eszközökkel tudnak reagálni. Ennek érdekében a kamatfolyosó felső szélét érdemben, 950 bázisponttal 25 százalékra emelték.

Az eszközöket átmenetinek szánja a jegybank, ez azt jelenti, hogy mindaddig élnek velük, amíg a helyzet nem stabilizálódik, Virág Barna szerint „néhány napig”.

(via hvg.hu)

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek