Hogyan szúrjuk ki, ha csalók akarnak átverni minket a népszámlálásnál?

Megosztás

A jövő héttel indul a népszámlálás azon szakasza, ahol személyesen felkeresik azokat, akik nem töltötték ki online a kérdőíveket.

Ez persze lehetőséget ad arra a csalóknak, hogy átverjenek embereket – a Bahir.hu öt tanácsot gyűjtött össze cikkében, hogy miként ne hagyjuk ezt:

1. A látogatás időpontja

Hivatalosan október 17-én indulhatnak el a számlálóbiztosok, ezért ha valaki korábban érkezik, az már önmagában egyértelművé teszi, hogy ő nem valódi biztos. Ugyanígy ha valaki november 20. után érkezik, arról is egyértelmű, hogy nem hivatalos biztos, hiszen addigra már le kell adnunk a népszámláláshoz használt eszközöket. Fontos az is, hogy a számlálóbiztos nem keresheti fel Önt e-mail címén vagy a közösségi oldalán időpont-egyeztetés céljából, így ha ilyen történik, annak is gyanúsnak kell, hogy legyen!

2. A számlálóbiztos felszerelése

Első és legfontosabb dolog: az adatösszeírás tableten történik, papír alapon szabálytalan. Így aki papíron próbál összeírni bármit, arra már gyanakodni kell. A számlálóbiztos kötelező kelléke e mellett az adatkezelési tájékoztató és az értesítők is, ezeket nyugodtan meg lehet kérni, hogy mutassa meg a számlálóbiztos. Egy másik fontos alapszabály, hogy a számlálóbiztos mindig egyedül tevékenykedik. Tehát ha ketten akarnak bejönni a lakásba a népszámlálás miatt, szinte biztosak lehetünk abban, hogy csalókkal találkoztunk.

3. A számlálóbiztos azonosítása

A biztosnak kötelessége azonosítania magát. A számlálóbiztosi igazolványt köteles magánál tartani és jól látható helyen viselni, e mellett kérésre köteles személyi igazolványt is felmutatni (viszont ugyanezt ő nem kérheti a lakosoktól). E mellett van egy ingyen hívható zöld szám, amin a biztos kiléte ellenőrizhető: (+36-80)-080-143 (ez egy központi szám, így lehet megelőzi némi átkapcsolás).

4. Nem kötelező senkit beengedni

Szögezzük le: a népszámlálás kötelező. De ez nem jelenti azt, hogy bárkit kötelességünk a lakásunkba vagy házunkba beengedni, ugyanis a magántulajdonunk védelme és a magánszféra sérthetetlensége alól a népszámlálás sem kivétel. Tehát aki szeretné, az kitöltheti a kérdőívet a kapualjban, lépcsőházban vagy az udvaron.

5. Töltsük ki online!

A legegyszerűbb persze az, ha október 16-ig kitöltjük a kérdőívet elektronikus úton, akkor nincs vele a továbbiakban gond – ha pedig mégis felkeresnének minket, csak azt kell mondani a számlálóbiztosnak, hogy online már elvégeztük a kitöltést.

Forrás és további részletek: Bahir.hu

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek