Csütörtök délután 500 forint fölött járt egy font

Megosztás

Csütörtök délután negatív rekordot döntött a forint árfolyama a fonttal szemben, 14:30-kor 500 forintot kellett adni egy angol fontért. Szerencsére ez nem tartott sokáig, egy “kellemes” 430-as euró és egy 439,5-ös dollár ráfolyammal számolhatunk a nap végén.

A forint gyengülésének a hátterében leginkább a kedden megjelent legfrissebb inflációs adat állhat: a KSH adatai szerint szeptemberben 20,1 százalékra, azaz 26 éves rekordra emelkedett a fogyasztói árak emelkedésének üteme (azért volt most ekkora az ugrás az augusztusi 15,6 százalék után, mert a KSH szeptemberben számolta először a rezsikiadásokat már az új rendszer szerint, azaz az átlagfogyasztás feletti részt a piaci áron, így a háztartási energia és a fűtés 62,1 százalékkal drágult).

A forint egy év alatt értéke 19 százalékát veszítette el az euróval szemben. Bár a kormány előszeretett magyarázza ezt külső tényezőkkel, mint a háború, a szankciók, a baloldal és a világgazdasági helyzet, ezzel szemben a valóság az, hogy a régióból se a lengyel, se a cseh, de még a román valuta sem értéktelenedett ennyit. Ez egyértelműen jelzi, hogy a forint rohamos gyengüléséért legnagyobb részt a magyar kormány tehet.

Kapcsolódó cikkek