Ennyit a napelemekről: a kormány új szabályozása miatt egyáltalán nem éri meg többé a telepítésük

Megosztás

Alapjaiban változik a napelemek telepítésének engedélyeztetési rendszere – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.

A bejelentést a kormány szerdai ülése előzte meg, ahol az energiaválság kezelése volt az egyik fő téma. A kancelláriaminiszter újságírói kérdésre elmondta, hogy az újonnan telepítendő napelemek esetében megszűnik a megtermelt energia elektromos hálózatba való visszatáplálásának lehetősége. Vagyis

mostantól senki sem telepíthet olyan napelemet, amivel a hálózatra akar visszatáplálni, amíg a hálózatot fel nem fejlesztik.

Hogy ez pontosan mit is jelent, azt szokás szerint nem tudjuk, de a rendelet már ma este megjelenik a Magyar Közlönyben. Amellett, hogy a hálózatfejlesztésről nem mondtak semmi érdemi információt, netán tervet ennek megvalósítására, a tiltás ideje is teljesen határozatlan. Gulyás szerint aki már megkapta a visszaigazolást, azt nem érinti az új szabályozás.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok, akik ezután telepítenek napelemet, kizárólag a saját háztartásukat tudják majd ellátni a megtermelt energiával – vagy akkor, amikor épp süt a nap, vagy később valamilyen energiatárolós-akkumulátoros megoldással, ami  drága és nem is hatékony.

Ezzel a lépéssel gyakorlatilag értelmetlenné tették a napelemek telepítését, ugyanis így a megtérülése még a jelenlegi áram árak mellett is minimum 25-30 év fölé növekedett, ami maga az egész rendszer élettartama.

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek