Két hónap haladékot kapott Magyarország a korrupcióellenes intézkedésekre

Megosztás

A tagállamok megadják a két hónapos haladékot Magyarországnak, hogy a vállalt 17 pontos korrupcióellenes intézkedés-csomagot teljesítsék. Az idő azonban vészesen fogy, a helyreállítási forrás hetven százalékáért kell versenyt futni a napokkal az év legvégén.

Független sajtóértesülések (például a Bloomberg vagy az AFP) szerint az uniós tagállamok nagykövetei szerdán megállapodtak abban, hogy Magyarország két hónap haladékot kap arra, hogy végrehajtsa a korrupcióellenes intézkedéseket. A döntést a tagállami bel- és igazságügyi miniszterek csütörtökön erősítik meg.

Ez azonban nem jelent újdonságot, csak a jelenleg elfogadott menetrend szentesítését. Az Európai Bizottság szeptember 18-án előterjesztett javaslatában úgy fogalmazott, hogy Magyarországgal szemben 7,5 milliárd eurós forrásfelfüggesztést javasolnak a korrupciós kockázatok és a közbeszerzések átláthatatlansága miatt. Ez alól Magyarország mentesülhet, ha a Bizottsággal egyeztetett jogalkotást végrehajtja november 19-ig. Ez a folyamat jelenleg is zajlik a magyar törvényhozásban, azonban az Európai Bizottság javaslatáról a tagállamoknak egy hónapon belül, tehát október 18-ig kell döntést hozniuk – de lehetőség van arra, hogy kivételes esetben két hónappal meghosszabbítsák ezt a határidőt. Ez történik most, ami azt jelenti, hogy a Magyarországgal szemben folyó jogállamisági eljárás lezárásáról (legyen ez pénzügyi következményekkel járó elmarasztalás, vagy a kifogások megnyugtató rendezése – forrásmegvonás nélkül) december 19. előtt kell dönteniük a tagállamoknak. Ehhez minősített többség is elegendő lesz.

A határidő azonban így is rendkívül feszes. Magyarországnak november 19-e után jelentést kell készítenie a vállalt kötelezettségek teljesítéséről, az Európai Bizottságnak pedig egy értékelést kell erről összeállítania. Amennyiben ezeket követően a jogállamisági eljárást december első felében lezárják, még mindig nem jut Magyarország forráshoz, hiszen a helyreállítási alap és a hétéves költségvetés tárgyalása egy másik folyamat. A legnagyobb veszélyben helyreállítási források vissza nem térítendő része, tehát 5,8 milliárd eurónak a 70 százaléka van. Ha december 31-ig nincs megállapodás, amelyet szerződéses formában is rögzítettek, akkor ez az összeg elvész Magyarország számára.

Meg kell jegyezni, hogy Magyarországot eredetileg 7,2 milliárd euró illette volna meg. Nem sikerült azonban egy év alatt – tavaly április és idén május között – megállapodni (a szokásos eljárás 1-2 hónap volt más tagállamok esetében), így a GDP-növekedéssel korrigálták idén júniusban az elérhető összeget, így veszített Magyarország 1,4 milliárd eurót.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek