Hiába ül börtönben, továbbra is a végrehajtók elnöke Schadl György

Megosztás

Amíg jogerősen el nem ítélik, nem szűnik meg a csaknem egy éve börtönben ülő Schadl György végrehajtói jogviszonya, és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) élén betöltött elnöki posztja sincs veszélyben – tudta meg a 24.hu. Ez azért érdekes, mert a végrehajtók működését szabályozó törvény kimondja, hogy megszűnik a végrehajtói szolgálat abban az esetben, ha ellátója egy naptári éven belül 275 napnál többet van távol. Schadl pedig egy hónap híján egy éve ül előzetes letartóztatásban, amit nagyon nehéz nem „távollétként” értelmezni.

Így gondolkodhatott Schadl György és a felesége is, ugyanis egy június végi igazságügyi miniszteri rendelet kimondta, hogy a végrehajtók állandó helyettesei kizárólag annak az irodának a berkeiben végezhetik e feladatukat, amelyet maguk alapítottak, vagy amelybe beléptek. Ezt követően pedig Schadl György állandó helyettese, Andresin Konstantin július végén belépett a budaörsi Schadl és Társa Végrehajtó Irodába, Bihari Zsófia Nóra pedig augusztus elején a Schadl-Baranyai és Társa Végrehajtó Irodába, holott mind a kettejüknek saját irodája is van. Ám ezzel biztosíthatják, hogy a Schadl házaspár irodái fennmaradhassanak és bevételhez juthassanak, abban az esetben is, ha Schadl György előzetesben marad.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a 275 napos szabály nem vonatkozik az előzetes letartóztatásra. A 24 megkérdezte a bírósági végrehajtást felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát a helyzetről, és ezt a választ kapta: A büntetőügyben érintett végrehajtók szolgálati jogviszonya a büntetőeljárás megindulásakor azonnali hatállyal felfüggesztésre került. Abban az esetben, ha a végrehajtó ellen a törvényben meghatározottak szerint büntetőeljárás indul, úgy vele szemben a felfüggesztés és nem a távolléttel vagy szüneteléssel összefüggő jogkövetkezmények alkalmazandók.

Mindehhez még hozzátették, hogy a felfüggesztés a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart, amennyiben elmarasztaló ítélet születik a végrehajtóval szemben, a hatóság haladéktalanul megszünteti a jogviszonyát, addig azonban nem. Tehát, Schadl addig maradhat a végrehajtói kar elnöke, amíg jogerősen el nem ítélik, ami akár évekbe is telhet. A portál arra is kíváncsi lett volna, hogy a felfüggesztés érinti-e a munkabér- és az illetménykifizetéseket, azaz, hogy Schadl a börtönben is kapja-e a végrehajtói kar elnökeként elvileg neki járó fizetését, ám erre a kérdésre sem a hatóság, sem a testület nem adott választ.

Forrás: 24.hu, HVG.hu

Kapcsolódó cikkek